Sve više dokaza potvrđuje tezu da su dinosaurusi bili toplokrvna bića

Poslednja istraživanja u svetu peleontologije predstavljaju najnovije dokaze da su dinosaurusi zapravo naseljavali okolinu Severnog pola u kasnom periodu krede...

Ovo revolucionarno otrkiće podupire novu teoriju da su dinosaurusi mogli predstavljati toplokrvna bića i da postoji mogućnost da su puno vreme živeli u predelima koji su sada Severna Amerika. Poslednje otkriće nastalo je u Prince Creek formaciji, smeštenoj na Aljasci.

Iako je klima u ovom predelu bila daleko toplija pre sedamdeset miliona godina, dinosaurusi koji su živeli daleko na severu i dalje su morali da se izbore sa temperaturama koje su malo iznad tačke smrzavanja tokom hladnijih zimskih meseci. Novi dokazi sugerišu da ove životinje nisu migrirale, što znači da su permanentno živele na Arktiku tokom ovog vremena.

Muzejski paleontolog sa Aljaska Univerziteta, Patrik Drukenmiler, izjavio je: Dinosaurusi su živeli i rađali se na Arktiku, ne samo blizu Arktika, već gore na Arktiku, posebno na Severnom Polu. Ovo na najjači mogući način sugeriše da oni nisu bili selice već zimske životinje. Sa druge strane, ako su zimovali na ovom kontinentu, to dalje otvara potpuno novu seriju pitanja usmerenu ka istraživanja načina na koje su to uspevali da učine."

Otrkića ostataka dinosaurusa u predelima gde je vladala niska temperatura, sugerišu da su ove životinje mogle biti toplokrvne vrste, koje poseduju telesnu temperaturu i mogu preživeti u daleko hladnijim klimama. Oni se razlikuju od reptila koji su hladnokrvne životinje i mogu se pronaći isključivo u toplijim predelima. Istraživački tim je takođe otrkio da je tu bilo dinosaurusa svih veličina i starosti, uključujući manje sisare i kičmenjake, mesoždere tiranosauruse i hadrosaure - vrstu sličnu patkama.

Trenutno, paleontolozi i dalje pokušavaju da dokažu na koji su način ove životinje bile izolovane od hladnoće i na koji su način preživljavali na dalekom severu.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group