Zašto je Coca-Cola iz staklene flaše ukusnija?

Da li vam je Coca-Cola ukusnija kada je pijete iz staklene boce?

Niste sami! Biohemičari su konačno objasnili zašto je ukus Coca-Cola u staklenoj boci drugačiji i bolji.

Recept za ovaj svetski poznati napitak je isti, bilo da je u plastičnim flašama, limenkama ili staklenim bočicama. Ali, tečnost reaguje na materijale pakovanja, tačnije na polimere i čini se da je ukus Coca-Cola u staklu bolji. Polimeri su veliki molekuli koje se sastoje od niza manjih molekula i koji dodaju određena svojstva materijalima u kojima se koriste.

U konzervama ili aluminijumskoj ambalaži, polimeri okružuju posudu i apsorbuju se neki rastvorljivi koji menjaju ukus pića.

"Iako kompanija koja je upakovala pića želi da spreče bilo kakve reakcije, reakcije su uvek moguće," kaže biohemičarka - Sara Rič.

U međuvremenu, acetaldehid polimer, koji se koristi u plastičnim flašama, može da promeni ukus pića. Naravno, bez obzira koji paket odaberete, zdravstveni rizici su uvek isti. Britanski stručnjaci za zdravlje, tvrde da ako prekomerno ispijate sokove, Coca-Colu, možete vremenom da oštetite gleđ zuba i nagomilate masti i šećere u telu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group