Bavarski BMW dobio 'klimatske aktiviste' na sudu

Ostajemo još malo sa kompanijom BMW, jer je okružno tužilaštvo u Minhenu donelo odluku da su optužbe protiv nje neosnovane...

Deutsche Umwelthilfe organizacija pokušala je da primora proizvođača automobila da dodatno pooštri ciljane redukcije štetnih izduvnih gasova, zajedno sa sličnim izazovima koji su trenutno na snazi u Nemačkoj, ali u tome na njenu žalost nije bila uspešna.

DUH ekološki pokret podneo je tužbu protiv kompanije BMW naglašavajući da bi ona trebalo da prekine proizvodnju automobila sa motorima unutrašnjeg sagorevanja do 2030. godine i ograniči svoje emisije pre toga kako bi ostala unutar ’karbonskog budžeta’ koji su njegovi stručnjaci izračunali. Nevladina organizacija izvršila je kalkulacije bazirane na globalnom karbonskom budžetu određenom od strane Međuvladinog panela o klimatskim promenama.

Kako su ovi aktivisti tvrdili, BMW nije ostao u okvirima ovog ’budžeta’, stoga su sebi dali za pravo da zaštite svet od svih negativnih uticaja koje klimatske promene sa sobom donose. Njihovo obrazloženje oslanja se na tačku nemačkog zakona o zaštiti klime, usvojenog 2021. godine. Superheroji sa ostrva snova dobili su pedalu od bavarskog suda, koji je zaključio da su njihovi argumenti zasnovani na teoriji, odnosno ne poseduju dovoljno dokaza da su individualna prava ljudi ugrožena od strane BMW brenda.

Sud je istakao da je činjenično stanje to da BMW već stoji u okviru ciljeva za redukciju emisija izduvnih gasova i zbog toga podleže regulatornim normama Pariskog klimatskog dogovora. Međutim, Jurgen Reš, kuče na povocu globalnog mraka koji juri svoje kapitalne interese u sferi ekologije i navodnog očuvanja životne sredine, izjavio jeza Rojters da se u potpunosti ne slaže sa odlukom suda i da nije dokazano da okviri kompanije BMW ne ugrožavaju tuđe živote.

„Smatramo da je već potpuno jasno da regulatorne norme postavljene od strane države nisu dovoljne“, izjavio je Reš. „Sudovi kažu da to još uvek nije pravno evidentno, ali postaje potpuno jasno da će se u narednih nekoliko godina neće dostići redukcioni targeti i da ćemo se vratiti za pregovarački sto“.

BMW, sa druge strane, pozdravlja ovakvu presudu, dodajući da bi javna debata po pitanju dostizanja klimatskih ciljava trebalo da bude održana u parlamentima, a ne u sudnicama. Odluka minhenskog suda prati nekoliko sličnih prethodno donešenih u Nemačkoj, od kojih je najveća DUH vs Mercedes u Štutgartu i koja je imala isti epilog. Ovoj nevladinoj organizaciji ostaje mogućnost da podnese žalbu na odluku suda u oba slučaja.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group