Interesantna priča iza legendarnog logoa kompanije Nike

Osnivač kompanije Nike, Fil Najt, naširoko je cenjen i hvaljen onlajn, uprkos tome što je priznao da je otkupio legendarni swoosh logo od studenta za mizernu količinu novca...

Američka multinacionalna korporacija, osnovana 25.01.1964. godine, predstavlja jednog od najpoznatijih brendova sportske opreme na svetu, patika, garderobe i naravno svog znaka koji je jedan od najprepoznatljivijih svih vremena.

Kompanija Nike je postala sila u industriji sa ukupnom vrednošću od 152,18 milijardi dolara. Najt, koji je osnovao kompaniju zajedno sa Bilom Bovermanom, otkrio je nedavno koliko je jeftino kupio ikonični logo svog brenda, ali ova priča ipak ima srećan kraj.

U jednoj epizodi The David Rubenstein Show emisije, Najt je potvrdio da je Nike otkupio svoj logo za 35 dolara: „U pitanju je bio student grafičkog dizajna iz Portlanda kome je bio potreban novac. Mi smo rekli, platićemo ti dva dolara po satu za vežbe. Znate, kako bi napravio neka dizajnerska rešenja. Student je proveo sedamnaest ipo sati na ovom projektu“.

Međutim, ova priča nije postala crna jer student, Karolin Dejvidson, nije opljačkana za svoj novac. Osnivač je objasnio da su oni, kada je kompanija Nike zvanično izašla u javnost, dali Dejvidsonoj 500 deonica, od kojih ona nije prodala ni jednu do sada, uprkos tome što trenutno vrede preko milion dolara.

Uprkos tome koliko je star dizajn swoosh logoa, njegov generacijski razvoj nikada nije odstupao predaleko od originala. Međutim, kada je prvi put video njegov dizajn, Najt i nije bio preterano impresioniran niti mu se logo preterano sviđao, ali uprkos tome on je ipak srastao sa njim, baš kao i ostatak sveta, sa kompanijom Nike koja je postala vodeći proizvođač, distributer i prodavac vrhunske sportske opreme na planeti.

Što se tiče njegovog tvorca, ona je pored 500 deonica dobila i uramljeni sertifikat potpisan od strane dvojice osnivača kompanije, koji su priznali njenu ulogu u dizajniranju slavnog logoa ovog brenda. Dejvidsonova je takođe dobila i zlatni prsten u obliku swoosh znaka ukrašenog dijamantom.

@topbetcoin Nike founder Phil Knight on the Surprising Origin Story of Nike’s logo, the Swoosh #nike #logo #art #design #money #wealth #motivation #riches #success #growth #investing ♬ gravitational forces - blaumodus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HIDDEN ⓗ (@hidden.ny)

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group