Kina zvanično zabranjuje kriptovalute i proglašava ih ilegalnim

Kineska centralna banka udvostručila je svoje napore za rušenje kriptovaluta i objavila je zvanično da su sve transakcije koje uključuju kriptovalute nelegalne, efektno signalizirajući potpunu zabranu...

Narodna banka Kine izjavila je u zvaničnom saopštenju da su servisi koji nude transakcije, trgovinu, tokene i ostale derivate kriptovaluta potpuno ilegalne i striktno zabranjene aktivnosti. Oni su dodali da su i inostrane firme koje se bave transakcijama virtualnih valuta, pružajući svoje usluge kineskom stanovništvu putem interneta, takođe uključene u ilegalne finansijske aktivnosti. Ova objava, pisana na kineskom, trenutno nije dostupna na engleskom jeziku putem zvaničnog sajta.

Tržišta kriptovaluta poslednjih nedelja bore se sa ovom najavom, koja donosi veliki preokret u ovom svetu, sa cenom bitkoina koji je pao za više od dve hiljade dolara, čim su vesti prvi put ugledale svetlost dana, dok su ostale kriptovalute, kao što vsu Ether, Eos, Litecoin i Dash takođe pretrpele značajne gubitke.

U međuvremenu, Nacionalna komisija za reformu i razvoj Kine, veoma važna mikroekonomska menadžment agencija, izjavila je da će lansirati razbijanje lanaca kriptomajnovanja na nacionalnom nivou. NDRC agencija dodala je kako su aktivnosti kopanja kriptovaluta aktivni rizici i da ovakvi poslovni potezi ne potpomažu kineski ekonomski rast. Oni su takođe dodali i zabrinutosti zbog uticaja na životno okruženje, naglašavajući da industrija majnovanja kriptovaluta troši enormne količine energije i dodatno ugrožava težnje ove zemlje ka karbonskoj neutralnosti.

Poslednji potez Kine naglašavan je već neko vreme. Tokom maja ove godine, kineski zvaničnici su krenuli sa razbijanjem isplata kriptovalutama, naređujući bankama i onlajn kanalima za plaćanje da ne prihvataju ovakve načine isplate ili bilo kakve druge usluge vezane za njih.

Razlozi za uvođenje ovakvih mera, koje se mogu videti u brojnim drugim državama širom sveta, potpuno su višestrani. U poslednjoj izjavi, ljudi iza Kineske centralne banke izjavili su da je povećanje popularnosti kriptovaluta rezultiralo narušavanjem ekonomskog i finansijskog poretka, porasta pranja novca i fondova iz ilegalnih tokova, prevara, piramidalnih šema i ostalih ilegalnih i kriminalnih aktivnosti. Međutim, potpuno je poznato da nestabilni novi svet kriptovaluta takođe preti da uzdrma i globalni finansijski sistem i konstantno potirući snagu nacionalnih dekretnih valuta.

Kineska vlada testira svoju ličnu nacionalnu digitalnu valutu, elektronski kinseki juan, u brojnim velikim gradovima širom zemlje. Veliki broj drugih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i SAD, takođe je startovalo sa razvojima ličnih centralnih banaka za digitalne valute. Nalik kriptovalutama, ove vrste digitalnih valuta nastoje da omoguće digitalni novac koji se može pomerati brže i učiniti onlajn finansijske alate daleko dostupnijim. Za razliku od kriptovaluta, CBDC neće biti decentralizovani i centralne banke će i dalje zadržati određeni stepen kontrole nad njima.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group