10 najlepših mesta u Italiji

Smeštena u južnoj Evropi, ova zemlja u obliku čizme predstavlja jedno od najpopularnijih svetskih turističkih mesta.

Razlozi za to su mnogobrojni: umetnost, moda, zadivljujući pejzaži, strastveni ljudi i vrhunska kuhinja. Italija nudi toliko toga za videti i posetiti, da bi bio potreban ceo život za istraživanje najlepših mesta ova zemlje. Da Vam olakšamo, pred Vama su neka od najlepših italijanskih mesta, koja možete posetiti već ovog leta.

10. Napulj

Jedan od najprometnijih metropola u zemlji, Napulj je glavni grad Campania regije u južnoj Italiji. Ovaj grad nudi riznicu umetničkih dela, istorijskih lokaliteta kao i živu atmosferu šopinga, restorana i noćnog provoda. Mnoga najpoznatija italijanska jela su nastala ovde, poput pice i špageta. Ova jela su shvaćena ozbiljno u Napulju i pravljena su od sveže lokalno uzgajanih sastojaka.

9. Italijanska jezera - Italian Lake District

Italian Lake District proteže se u severnoj Italiji. Južni krajevi većine jezera su ravni, ali su severni zato planinski, a ta jezera smeštena su duboko u Alpima. Popularna kod turista već 100 godina, italijanska jezera kombinuju dobro vreme sa atraktivnim pejzažima. Garda je najveće jezero i nudi zadivljujući prizor.  Jezero Komo je jednako zapanjujuće sa šumskim padinama koje se uzdižu direktno iz vode. Ka zapadu, Maggiore je manje popularno ali isto tako lepo jezero, sa nekoliko poznatih porodičnih odmarališta.

8. Sicilija

Najveće ostrvo na Mediteranskom moru, Sicilija je manja autonomna regija koja uključuje i nekoliko manjih ostrva. Odvojena je od kopnene regije Kalabrija moreuzom Messina i nalazi se 5km od kopna. Sicilija je bogata umetninama i istorijom: grad Agrigento sa dolinom hramova i barokne crkve u Palermu. Najupečatljivija geološka karakteristika ostrva je vulkan Etna, najviši evropski aktivni vulkan.

7. Cinque Terre (Pet zemalja)

Cinque Terre obuhvata pet sela: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Monterosso i Corniglia. Nalazi se u italijanskom severozapadnom priobalnom regionu Liguria, a sela Pet Zemalja pružaju jedne od najlepših pejzaža u zemlji.

6. Milano

Iako skoro uništen tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu, Milano je rekonstruisan i sada sija kao jedan od najbogatijih gradova Evrope. Poznat kao svetski modni centar, on privlači svojim prodavnicama ali i nekim od najpoznatijih svetskih blaga: umetninama Leonarda Da Vinčija, Milanskom Skalom – operom, i jednom od najvećih gotičkih katedrala na svetu.

5. Amalfi obala

Smeštena u jugozapadnoj regiji Campania, Amalfi obala je poznata po svojoj izuzetnoj lepoti ali i kao jedna od italijanskih top destinacija. Proteže se dužinom od 30km južnom stranom Sorrento poluostrva, i poznata je po živopisnoj obali, strmim liticama, drveću limuna, šarenim raskošnim kućama i luksuznim odmaralištima.

4. Pompeja

Jedno od najposećenijih italijanskih turističkih lokacija, Pompeja je čuveni antički rimski grad koji je sahranjen ispod nekoliko metara vulkanskog pepela nakon erupcije vulakna Vezuv 24. avgusta 79. godine. Nalazi se u blizini grada Napulja. Obilazak ovog antičkog grada nudi nezaboravan uvid u svakodnevni život starog Rima. Posetioci mogu da hodaju drevnim ulicama i da vide ostatke pekara, bordela i kupatila.

3. Venecija

Jedno od najboljih mesta u Italiji, Venecija je jedinstven grad smešten u severoistočnoj Italiji. Predstavlja arhipelag od 118 ostrva međusobno povezanih stotinama prelepih mostova. Od svih kanala koji presecaju ovaj grad, Veliki kanal je najpoznatiji i deli grad na dva dela. Slikoviti plovni putevi i istorijska arhitektura čine da Venecija bude jedno od najromantičnijih mesta na svetu.

2. Toskana

Kao najlepši region u Italiji, Toskana pruža pogled na prelepa brda, masline, vinograde i čemprese. Neka od mnogobrojnih zadovoljstava u Toskani predstavljaju i degustacija vina u Chianti, opuštanje u planinskim gradovima poput San Gimignano i istraživanje renesanske umetnosti u Firenci. Srednjevekovni grad Siena takođe poseduje vrhunska umetnička dela, a istorijski centar ovog grada predstavlja jedno od najpopularnijih mesta u Italiji. Elba, najveće od nekoliko toskanskih ostrva, nudi velike plaže, a Piza čuveni krivi toranj.

1. Rim

Nekada glavni grad Rimskog Carstva, a danas sedište vlade i prestonica Italije. Nalazi se u centralnoj regiji Lacio, i predstavlja ogroman kompleksan grad mešavine istorijskog i modernog. Poznat kao sedište drevne Rimske arhitekture i Vatikana, Rim je izdržao 2500 godina kao važan centar kulture, vlasti i religije.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group