EU zvanično odobrila zakon o zabrani motora sa unutrašnjim sagorevanjem

Evropski parlament odobrio je zakonodavni predlog o zabrani prodaje novih vozila koja emituju gasove staklene bašte od 2035. godine...

Glasanje predstavlja jednu od ključnih komponenti u ambicijama Evropske Unije vezanim za redukovanje globalnog zagrevanja i CO2 emisija za 55% do 2030. godine, u poređenju sa nivoima iz devedesete, što je cilj koji takođe zateva još brže smanjenje istih iz trgovačkih, energetskih i transportnih sektora.

„15% od ukupnih evropskih emisija gasova staklene bašte dolazi od saobraćaja. Smanjivanjem ovih emisija, mi smo na korak bliže dostizanju naših klimatskih ciljeva“, izjavila je Green Party EU zakonodavna grupa nakon glasanja.

Cilj predstavlja ubrzavanje evropskog prelaska na električna vozila i osiguravanje da proizvođači provedu ekstenzivno vreme na razvijanju i prebacivanju svojih linija na ovaj vid pogona, čemu će asistirati i drugo EU pravilo u kome su vlade dužne da ulože milione u izgradnju prateće infrastrukture.

„Kupovina i vožnja automobila sa nultim emisijama postaće jeftinija za kupce“, izjavio je Jan Hutema, vodeći zagovornik ove politike u Evropskom parlamentu. Nažalost, amandmani konzervativaca kojima su želeli da izbegnu totalnu zabranu vozila sa motorima unutrašnjeg sagorevanja potpuno su odbačeni većinom glasova.

„Evropska Unija stremi ka budućoj transportnoj politici jednosmerno se upravljajući ka električnoj mobilnosti, tehnološki podržavajući ovaj pravac i otvarajući radna mesta u Nemačkoj kao glavnoj lokaciji ove industrije“, rekao je Markus Ferber, zakonodavac iz Nemačke u Evropskoj Uniji ispred centralno-desno orijentisane Hrišćansko socijalne unije.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group