Novi HBO dokumentarac o Černobilju sa do sada neobjavljenim materijalom

Novi dokumentarac u kome možemo videti izgubljene snimke černobiljske nesreće, koji nikada ranije nisu bili objavljeni, predstavljaju nam užasavajuće razaranje i haos koji su nastali tokom i nakon najgoreg nuklearnog incidenta u istoriji...

Novi trejler za Sky Original dokumentarac pod nazivom Chernobyl: The Lost Tapes, predstavlja veliki broj snimaka heroja koji su pokušavali da se izbore sa katastrofom i hiljade stanovnika koji su evakuisani iz ovog područja nakon eksplozije reaktora, uključujući i glasove lokalnog stanovništva za koje dokumentarac tvrdi kako su „ućutkavani“ nakon nesreće.

Černobiljska nesreća dogodila se 1986. godine kada je zbog niza nesrećnih okolnosti, uključujući nemar radnika i ključne mane u dizajnu same elektrane, došlo do topljenja reaktora u katastrofi kojoj svet do tada nikada nije posvedočio. Smešten svega 130 kilometara od Kijeva, nuklearni reaktor je poslao velike količine radioaktivnog otpada u nebo svetlosnim snopom u boji duge, sa kontaminiranim česticama koje su mogle biti detektovane 1.100 kilometara dalje u Švedskoj i radioaktivnom kišom koja je padala sa neba u Britaniji.

Ovo za sada ostaje samo jedan od dva nuklearna incidenta koji su dobili maksimalni rejting od 7 na Internacionalnoj skali nuklearnih događaja, sa Fukušima elektranom kao drugom u istoriji.

Novi snimci i fotografije pružaju redak uvid u živote stanovništva Pripjata, od kojih je većina evakuisana i nikada se više nije vratila. Dokumentarac nastoji da predstavi očajničke napore stotina sovjetskih radnika, rudara, vatrogasaca, vojnika, zvaničnika i tehničara, koji su radili danonoćno na sprečavanju da ova nesreća postane katastrofa na globalnom nivou, sa vlastima koje su naporno radile da incident ostane daleko od očiju sveta.

„Trideset i šest godina nakon što je černobiljski nuklearni reaktor u Sovjetskom Savezu eksplodirao, novi arhivski snimci i snimljeni intervjui sa onima koji su bili prisutni oslikavaju emotivan i srceparajuć portret obima i razmera ove katastrofe, zajedno sa naporima koje je sovjetska vlada iskoristila kako bi prikrila ovaj incident, uključujući i slanje vojnika da likvidiraju štetu“, stoji u zvaničnom opisu novog HBO projekta.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group