15 najskupljih filmova ikada snimljenih

Velike i komplikovane scenografije, autentični kostimi, spektakularni specijalni efekti i prigodne plate za sve zvezde koje učestvuju u snimanju – sve to košta dosta, posebno kada želite da svaki detalj bude savršen.

Veoma često, sav taj uloženi trud i novac vam se vrate višestruko. Ali, ponekad to ne bude slučaj pa vas takav poduhvat može dovesti do bankrota. Na listi koju vam ovoga puta predstavljamo, ima pomalo od svake vrste – pogledajte listu najskupljih filmova ikada snimljenih:

15. Spider-Man 2 (2004): $250.1 milion

Holivud je izgleda razvio pravu strast prema nastavcima, prethodnicama i rimejkovima filmova, tako da ponekad zaista bude teško pratiti sve likove i njihove priče. Sada smo u sred Andrew Garfield Amazing Spider-Man ere, ali prva trilogija u kojoj je učestvovao Tobey Maguire kao glavni lik bila je slavna. Drugi deo ove trilogije je prvi film koji se nalazi na našoj listi. Razrađena scenografija, sjajni rad sa kamerom i vrhunski specijalni efekti koji su ovom ostvarenju doneli Oskara bili su veoma skupi. Ipak, Spider-Man 2 je uspeo da napravi veliki komercijalni uspeh na osnovu svog prethodnika.

14. King Kong (2005): $250.4 miliona

King Kong je još jedan epski blokbaster Petera Jacksona, odnosno rimejk poznatog filma Merian C. Coopera iz 1933.godine. Ovaj film premašio je svoj početni budžet i to toliko da je Peter Jackson sam morao da pokrije više od 30 miliona dolara troškova (ovo se sve dešava nakon trilogije Lord Of The Rings kada je Jackson zaradio minimum 200 miliona dolara, tako da je to svakako mogao da priušti). Ipak, na kraju, King Kong je zaradio više novca nego što je potrošeno na njegovu produkciju i imao je veoma pozitivne recenzije, tako da se ovaj poduhvat zaista isplatio.

13. Terminator 3: Rise of the Machines (2003): $256.8 miliona

Prvi Terminator film bez Jamesa Camerona, Rise Of The Machines, preneo je ovu franšizu u 21.vek, barem po pitanju vrhunskih specijalnih efekata. Arnold Schwarzenegger ponovo se našao u ulozi u kojoj je bio i u prethodna dva filma, ali ipak, ovom filmu pored svih efekata i resursa fali duha koji je prethodna dva dela, a posebno drugi, učinio večnim klasicima.

12. John Carter (2012): $257.2 miliona

Predstavljen 2012.godine, John Carter je svakako jedan od “običnijih” filmova sa ove liste – zapravo, šokantno je koliko je ovo ostvarenje koštalo. Bazirano na noveli Princess of Mars koja datira iz 1917.godine, ovaj film nema velike zvezde u glavnim ulogama – jedino takoreći prepoznatljivo ime je Willem Dafoe. Ono što je toliko podiglo troškove snimanja je činjenica da je dva puta morao biti ponovo sniman, zato što je režiser Adrew Stanton imao iskustva samo sa režiranjem animiranih filmova. Ovo možda i nije bio najpametniji potez s obzirom na to da je film zaradio oko 284 miliona dolara na prodaji karata, što je daleko manje u odnosu na potrošeni masivni budžet.

11. The Dark Knight Rises (2012): $257.2 miliona

Dramatični zaključak poznate Batman trilogije Christophera Nolana, The Dark Knight Rises, bio je najmanje ambiciozno ostvarenje u odnosu na prethodna dva. Snimanje ovog filma odigralo se na lokacijama koje su varirale – Jodpur, London, Notingam, Pitsbur, Njujor i Los Anđeles, i skoro pola sata filma snimano je IMAX kamerama zarad najboljeg mogućeg kvaliteta. Scenografija, kostimi i oprema dodali su dosta na sveukupni trošak produkcije, posebno pošto je Nolan ljubitelj praktičnih efekata umesto CGI specijalnih.

10. The Hobbit (2012): $257.2 miliona

Interesantna činjenica, najskuplji film Petera Jacksona od svih koji su bazirani na Tolkinu nije nijedan od onih sa epskim čarobnjacima, elfovima, orkovima, kraljevstvima, već avantura Bilbo Bagginsa. Kao i prethodni filmovi koji su za mesto dešavanja imali univerzum koji je plod mašte i fantazije, za ovaj film su bili potrebni specijalni efekti, kostimi i šminka, a sniman je uglavnom na popularnim lokacijama Novog Zelanda.

9. Avatar (2009): $261 million

James Cameron je dekadama bio poznat kao neko ko se oslanja na tehnologiju i specijalne efekte kako bi savršeno ispričao svoju priču, ali ipak, Avatar je film koji je sve to popeo na sasvim drugi nivo. Prvi scenario je zapravo bio napisan 1994.godine, ali je Cameron odlučio da sačeka razvoj tehnologije koja bi mogla da ostvari njegovu viziju, kako bi mogao da napravi film koji bi izgledao onako kako on to želi. Petnaest godina kasnije, nakon ogromne investicije vremena i novca, ovaj film je konačno predstavljen, uz velike pohvale i nominaciju za Oskara zbog svojih vizuelnih efekata. Takođe, ovaj film je doživeo ogroman uspeh na prodaji karata, tako da je postao prvi film koji je zaradio preko 2 milijarde dolara. Ovaj eksperimentalni potez se pokazao ispravnim.

8. Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006): $263.7 miliona

Najuspešniji filmovi inspirisani drugim medijima bazirani su na knjigama, stripovima ili grafičkim romanima, ali jedna od najpopularnijih franšiza ikada bazirana je na vožnji u Diznilendu. Veći deo šarma ovog filmskog ostvarenja dolazi od neponovljivog Džoni Depa i njegovog izvođenja kapetana Džeka Speroua. Ovaj film dobio je Oskara za vizuelne efekte, što i nije toliko iznenađujuća činjenica s obzirom na masivni budžet koji je na njih potrošen. Sve se to pokazalo vrednim kada je ovo ostvarenje filmske umetnosti postalo film koji je najbrže zaradio milijardu dolara.

7. Waterworld (1995): $271.3 miliona

Kada je prvi put predstavljen 1995.godine, Waterworld je bio najskuplji film ikada snimljen. Još od tada, kritičari nisu bili tako fini prema ovom ostvarenju, posebno prema glumačkom i režiserskom delu, iako je produkcija dobila velike pohvale. Kao i mnogi drugi visoko cenjeni filmovi, Waterworld je imao poteškoće prilikom produkcije – jednom prilikom, scenografiju je teško oštetio uragan. Možete zamisliti koliko je uloženo u ovaj film kada je država Hawaii imala priliv od 35 miliona u svoj budžet.

6. Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009): $275.3 miliona

Harry Potter and the Half-Blood Prince je šesti i najskuplji deo iz Harry Potter serije, sa značajno većim budžetom u odnosu na svoje prethodnike. Koštao je više od dvodelnog ostvarenja Harry Potter and the Deathly Hallows. Efekti u ovom filmu su najbolji koje možemo videti u Harry Potter filmovima, kinematografija je besprekorna i u potpunosti je vredna nominacije za Oskara. Takođe, ovo je jedan od filmova koji su dobili najviše pozitivnih recenzija.

5. Tangled (2010): $281.7 miliona

Kada uzmete u obzir cenu animacije, pomislićete da je sve što treba da uradite da platite gomili umetnika da rade na svojim računarima – nema scenografije, kostima ili bilo kakvih drugih izdataka. Ali ipak, Disney ostvarenje Tangled (Zlatokosa) košta kao i čitava trilogija Lord Of The Rings. Studio je odlučio da ne koristi ručno crtane animacije, već CGI, nove tehnologije i metode koje su morale da budu izmišljene tada, kako bi i ovo ostvarenje imalo “onaj” dodir Diznija. Produkcija ovog animiranog filma trajala je veći deo dekade, režiseri su menjani i korišćena je visoka matematika kako bi Zlatokosina kosa izgledala realno.

4. Spider-Man 3 (2007): $293.9 miliona

Treći i poslednji Sam Raimi Spider-Man film, sa Tobey Maguierom u glavnoj ulozi, Spider-Man 3 bio je veoma loše dočekan od strane kritičara, iako je imao veoma dobar odziv kada govorimo o prodaji karata. Snimanje ovog filma odigralo se na više lokacija na prostoru SAD i trajalo je skoro godinu dana. Po pitanju specijalnih efekata, ovaj film nastavio je gde je njegov prethodnik stao. Tri zlikovca, njihovo rušilačko ponašanje i neredi, scene akcije – sve izlgeda sjajno. Sve u svemu, ovo je bio zabavni akcioni film sa voljenim superherojem – ono što očekujemo svakog leta.

3. Titanic (1997): $294.3 miliona

Titanic je bio predstavljen u bioskopima samo dve godine nakon Waterworlda i oborio njegov rekord za najskuplji film ikada snimljen. Tako je na neki način započet trend grandioznih produkcija na vodi, ali, na našu sreću nije se dugo zadržao. Titanic je bio neverovatno uspešan film, postavio je Leonarda DiCapria na put prema zvezdama i postao je najuspešniji film svih vremena – sve do pojavljivanja Avatara. Ovaj film je dobio i rekordni broj nominacija za Oskara (14) i broj osvojenih Oskara (11).

2. Cleopatra (1963): $339.5 miliona

Na primeru ovog filma možemo videti uticaj naporne stvari koja se zove inflacija. Predstavljen 1963.godine, sa Liz Taylor u glavnoj ulozi pored Richarda Burtona i Rexa Harrisona, ovaj film imao je budžet od 44 miliona dolara – kada pogledamo današnje vreme, to je neki prosek, ali u vreme kada je sniman, zamalo je 20th Century Fox doveo do bankrota. Najveći trošak je napravljen zbog scenografije i kostima koji su dva puta morali biti pravljeni. A tu je i masivni honorar Liz Taylor – u današnjem novcu, iznosio bi negde oko 50 miliona dolara. Liz je inače dobila svoje mesto u Ginisovoj knjizi rekora zbog 65 kostima koje je nosila, a film je dobio četiri Oskara od devet nominacija.

1. Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007): $341.8 miliona

Treći deo Pirates of the Caribbean serije predstavljen je u leto 2007.godine, samo nekoliko nedelja nakon Spider-Man 3, obarajući njegov rekord najskupljeg filma koji je ikada napravljen. Iako ovaj deo možda nije najbolji u seriji, produkcijske vrednosti su i dalje neverovatne. Pored velikog uloga koji je bio neophodan za stvaranje ovakvog ostvarenja, ovaj film ga je i više nego nadoknadio kada gledamo zaradu od kupovine karata. To znači da ukoliko uložite dovoljno novca u nešto, nađete pravu zvezdu za glavnu ulogu, verovatno možete pretvoriti jednu bojanku u veoma lukrativnu seriju filmova. 

Lux Life

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group