Da li su muškarci zbog uspravnog uriniranja bolji u fizici od žena

Sudeći prema jednom članku objavljenom od strane Times Educational Supplement publikacije, muškarci su bolji u fizici zbog toga što vrše malu nuždu stojeći...

U ovom članku je potvrđeno da ženski deo takmičara uvek lošije prolazi u standardnoj dijagnostici i testovima kompetetivne fizike. Preciznije, naučnici tvrde da u proseku samo jedna trećina devojaka može odgovoriti na pitanje vezano za kretanje projektila, u poređenju sa dve trećine uspešnosti u muškom taboru.

Autori ove studije, Ana Vilson, Kejt Vilson i Dejvid Lov, napisali su: "Prebacivanje razumevanja na tipična kontekstualizovana pitanja u nastavnim programima mehanike takođe nije previše komplikovano, jer u prethodno navedenim scenarijima namenjenim vežbanju kretanja projektila često sugerišemo na lopticu i top i ukjučujujemo crtanje putanje koja muškarce najverovatnije podseća na svetulucavi luk urina."

Doktor Kejt Vilson je dodala: "Posedujemo dosta podataka o polnim razlikama u zadacima iz fizike, prikupljanih tokom osam godina i uz učešće više od 7.000 studenata, u kojima takođe ističemo problem sa kretanjem projektila. O ovome je bio čitav članak u TES publikaciji, ali nije bio školski rad, tako da nismo smatrali da bi čitaocima bilo zanimljivo proučavanje brojnih statistika i grafikona."

Vilson je istakao da je ovde jedina nova ideja predstavljena putem hipoteze sa uriniranjem: "Ovo je jedna od onih ideja koja nam je pala na pamet, ona je krenula kao šala, ali zapravo, što više razmišljate o njoj, ona dobija sve više smisla. Što smo više razgovarali o tome sa muškim kolegama, bili smo sve ubeđeniji da smo na pravom putu i da u svemu tome postoji nešto više istine".

Osvrćući se na razmake u dostignućima u fizici, autori ove studije prepoznali su brojne druge faktore koji su u igri, ali oni takođe veruju da je hipoteza sa uriniranjem zaista dobar način da se privuče pažnja na ovaj problem.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group