Najveća misterija prošlog veka: da li je Majkla Rokfelera ubilo i pojelo pleme kanibala

Jedna od poslednjih poznatih fotografija Majkla Rokfelera predstavlja pleme kanibala sa kojim je bio i za koje se smatra da ga je ubilo i pojelo, iako se zvanično vodi kao izgubljen na moru, ostavljajući njegovu smrt jednom od najvećih misterija do današnjeg dana...

Majkl je bio sin guvernera Njujorka i bivšeg potpredsednika SAD, Nelsona Rokfelera i praunuk suosnivača Standard Oil kompanije, Džona D. Rokfelera. Sa dvadeset i tri godine u to vreme, Rokfeler i holandski antropolog Rene Vasing, uputili su se na ekspediciju u Asmart region, u severoistočnoj Holandskoj Novoj Gvineji, koja je sada deo indonežanske provincije Papua.

Novembra meseca 1961. godine, ovaj par je otplovio u kanuu od 12 metara na oko pet kilometara od obale. Brod je naleteo na plitku vodu i prevrnuo se. Vasing je kasnije primećen u Arafura moru i spašen je, dok Rokfeler nikada nije pronađen.

Dobro poznata glasina navodi da je njegovo telo isplivalo na obalu i da je kanibalističko Asmat pleme direktno zaslužno za Majklovu smrt. Druga teorija proizašla je iz činjenice da je, nakon otprilike deset godina od njegovog nestanka, National Geographic uradio projekat sa Asmat plemenom u kome su njegovi članovi snimljeni tokom plovljenja u svojim čamcima.

Fotografija koja je tada nastala jasno prikazuje jednog belog čoveka koji se nalazi u plemenu, što je pojedine navelo da posumnjaju da se tu radi o Rokfeleru. Malkom Kirk, čovek koji je uhvatio ovaj kadar, pružio je svoj uvid u ovu neverovatnu teoriju, iz prilično skeptične perspektive.

„Ne mogu tvrditi da sam bio prilično svestan čoveka svetle puti u jednom od plemenskih kanua, ali se sećam da sam naišao na reference albino muškarca kada sam pre nekoliko nedelja prošao kroz svoj dnevnik“, izjavio je Kirk. Dokumentarista, Frejzer Heston, čiji se film iz 2011. godine ’The Search for Michael Rockefeller’, bavi istragom njegovog nestanka, bio je daleko otvoreniji po ovom pitanju.

Kako je u svom dokumentarcu izjavio: „Ovaj kadar bradatog belca, svetle puti, koji vesla u kanuu punom golih Asmat ratnika donosi više pitanja nego odgovora. Sličnost sa Majklom Rokfelerom, ostvarenim kanuistom koji je nosio bradu, više je nego očigledna.“

Govoreći o poslednjoj fotografiji Majkla Rokfelera, Karl Hofman, koji je napisao knjigu Savage Harvest sa tematikom Majklovog nestanka, kolonijalizma i kanibalizma, izjavio je: „Dakle, u toj ludoj, jezivoj i neobičnoj situaciji, Majkl je fotografisao ljude koji će ga kasnije ubiti“.  

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group