Fizičari slučajno došli do novog otkrića vezanog za crne rupe

Ukoliko uzmemo u obzir da je do direktne potvrde postojanja crnih rupa došlo tek ovog veka, našoj civilizaciji je potpuno oprošteno zbog toga što ne zna gotovo ništa o ovim misterioznim kosmičkim pojavama...

Mi čak ne znamo ni sve što ne znamo, što je činjenica potpuno potvrđena novim otkrićem. Radeći na jednačinama Hokingove radijacije, par fizičara otkrio je da crne rupe vrše pritisak na prostor oko sebe. Ovde međutim, nije toliko reč o pritisku, već o otkriću koje se oslanja na Hokingovu pretpostavku da crne rupe emituju radijaciju, tako da ne samo da imaju temperaturu, već se takođe u nedostatku priraštaja polako i smanjuju tokom vremena.

"Otkriće da Schwarzschild crne rupe poseduju pritisak, kao i temperaturu, daleko je uzbudljivije zbog činjenice da predstavlja pravo iznenađenje", izjavio je fizičar i astronom Havijer Klement, sa Univerziteta Saseks u Velikoj Britaniji. "Ukoliko uzmemo u obzir crne rupe unutar generalne relativnosti, možemo predstaviti da one poseduju singularitet u svojim centrima, gde zakoni fizike kakve mi poznajemo prestaju da postoje. Ostaje nada da ćemo nakon uključivanja kvantne teorije polja u generalni relativitet uspeti da pronađemo novi opis crnih rupa."

Prilikom svog otkrića, Klement i njegov kolega sa koledža, fizičar i astronom, Folkert Kujpers, izvodili su kalkulacije upotrebom teorije kvantnih polja kako bi pokušali da ispitaju horizont događaja crne rupe. Istovremeno, naučnici su pokušali da razumeju funkcionalnosti u horizontu događaja crnih rupa koje koriguju njihovu entropiju, meru koja predstavlja progres iz reda u potpuni haos. Tokom svojih računskih operacija, Klement i Kujpers naišli su na dodatne cifre koje su se pojavljivale u njihovim jednačinama, ali im je bilo potrebno dosta vremena kako bi prepoznali ono u šta zapravo gledaju.

"Eureka momenat za nas predstavljalo je kada smo shvatili da misteriozni rezultat naših jednačina govori o tome da crne rupe, koje mesecima naporno proučavamo i sa kojima se borimo, zapravo poseduju pritisak", dodao je Kujpers. Za sada nije potpuno jasno šta izaziva pritisak, a sudeći prema zaključcima ovog tima, on je prilično mali. Štaviše, on je negativan, predstavljen kao 2E-46bar za crne rupe sa masom našeg sunca, u poređenju sa jednim barom na nivou mora na našoj planeti.

Ovo znači upravo ono kako i zvuči, crne rupe bi morale da se smanjuju, radije nego da se šire. Ovo je potpuno u skladu sa Hokingovim predviđanjima, iako je trenutno potpuno nemoguće odrediti na koji način je ovaj negativan pritisak povezan sa Hokingovom radijacijom, niti to da li su ova dva fenomena povezana. Međutim, novo otkriće može imati veoma interesantan uticaj na naše pokušaje da izjednačimo generalni relativitet, na makro skali, sa kvantnom mehanikom, koja operiše na ekstremno malim nivoima u mikrokosmosu.

Shvatanje načina na koje ova dva režima funkcionišu zajedno, olakšaće rešavanje veoma komplikovanog problema crnih rupa. Prema generalnom relativitetu, informacija koja nestaje iza crne rupe, može biti izgubljena zauvek. U polju kvantne mehanike, ona ne može biti izgubljena. Ovo je informacioni paradoks crne rupe, dok su matematičari zaduženi za istraživanje prostor-vremena oko crne rupe definitivno ti koji će pomoći njegovom rešavanju.

"Naš rad je korak u ovom pravcu", zaključio je Klement. "Iako je pritisak koji crne rupe stvaraju prilično mali, činjenica da je on uopšte prisutan otvara brojne nove mogućnosti, šireći polja astrofizike, fizike elementarnih čestica i kvantne fizike."

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group