Gorila Amare postao potpuno disfunkcionalan zbog pametnih telefona

Tinejdžeri koji su zalepljeni za pametne telefone uopšte više ne predstavljaju nikakav novi fenomen, ali kada tinejdžer zapravo predstavlja istočno nizinsku gorilu, tešku 188 kilograma, onda možda imate daleko ozbiljniji problem...

Koliko god čudno zvučalo, ovo se zapravo dogodilo Amareu, šesnaestogodišnjoj gorili iz čikaškog Lincoln Park Zoo zoološkog vrta, koji toliko voli da provodi vreme buljeći u pametne telefone da nije ni primetio kada mu je rival prišao sa leđa i zaskočio ga.

Naravno, on nije navučen na svoj lični pametni telefon, jer koliko god da su pametne, gorile i dalje ne mogu da koriste navigaciju ili otključaju ekrane. Amareova opsesija dolazi iz beskrajnih fotografija i snimaka koje su mu posetioci predstavili u njegovom habitatu oivičenom staklom.

Stiven Ros, koji proučava ponašanje majmuna i uslove u zoološkim vrtovima, izjavio je da su Amareovi staratelji primetili kako je gorila provodila dane sedeći u uglu svog habitata zadivljena telefonima gostiju. Amare koji živi u odeljku za gorile neženje, sa tri druga mužjaka u tinejdžerskim godinama, bio je do te mere rasejan da se potpuno distancirao od svojih prijatelja.

Kako bi podstakli Amarea da provede više vremena sa svojim rođacima, zvaničnici zoološkog vrta postavili su kanal ispred njegovog zaštitnog stakla, kreirajući tampon zonu između Amarea i iskušenja koje ga vuče ka telefonima posetilaca, kako bi oslobodili gorilu njegove zavisnosti.

Međutim, dok tinejdžeri ljudske vrste nakon odvajanja od ekrana mogu doživeti simptome krize nalik uznemirenosti, depresiji i insomniji, naučnici u zoološkom vrtu počeli su da primećuju pozitivne promene u Amareovom ponašanju odmah nakon što su sprečili posetioce da mu zagađuju mozak sadržajem njihovih telefona.

Amare živi sa tri druga mužjaka gorile, od kojih su svi u svojim tinejdžerskim danima i potpuno su odvojeni od habitata u kojima se nalaze porodične grupe u kojima je uključen dominantan mužjak. Zvaničnici zoološkog vrta u Čikagu ne žele da vreme provedeno u gledanju ekrana oduzme važno vreme u odrastanju i periodu razvoja u kome neženje razvijaju interakciju među sobom i u suštini, uče kako da budu gorile.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group