Helikopter otkrio potencijalne dokaze istorije postojanja vode na Marsu

Helikopter Mars Ingenuity rovera dokumentovao je geološke karakteristike na crvenoj planeti koje sugerišu da je na njenoj površini u jednom delu istorije postojala voda, što potencijalno obećava pronalaženje znakova o njenoj mogućnosti održavanja života...

Dokazi podeljeni putem zvnaičnog sajta Američke Svemirske Agencije, predstavljaju kadrove uhvaćene helikopterom tokom njegove desete zvanične misije prošlog meseca. Nakon što je poleteo sa svog odabranog uzletišta, helikopter je otišao dvanaest metara u visinu i kreirao deset fotografija površine kratera Jezero svojom optikom i fotoaparatima, spustivši se na potpuno drugu sletnu tačku. Tim naučnika je zatim kombiovao dve fotografije kako bi kreirao 3D rendere čitave ove površine, koju zovu Visoki grebeni.

"U 3D formatu deluje kao da možete dotaći ovaj predeo planete", izjavio je Kevin Hend, naučnik u Laboratoriji za pogon pri agenciji NASA. "Pored svoje velike lepote, ove fotografije omogućuju i neverovatan nivo detalja. Ukoliko pogledate izbliza, možete primetiti veoma interesantne linije širom površina nekoliko kamenih struktura. Da li su one nastale eonima dugim uticajem vetra i prašine na ovo kamenje ili su spremne da nam ispričaju priču o nekadašnjem postojanju vode na ovoj planeti? To još uvek ne možemo sa sigurnošću tvrditi."

U okviru ovog otkrića, naučnici su već odlučili da pokrenu kopanje u ovom predelu, kako bi mogli nabavili uzorak stene ili sedimenta, u misiji koja zahteva od rovera put dug nekoliko marsovskih dana kako bi stigao na lokaciju. Važno je napomenuti da je dan na Marsu, ili sol, duži za oko četrdeset minuta od dana na Zemlji.

Poslednji let helikoptera omogućio je uspešno lansiranje Preserverance rovera prošle godine, u okviru projekta Američke Svemirske Agencije koji se zasniva na potrazi za drevnim mikrobiološkim životom na crvenoj planeti. Preseverance se supstio na Mars februara ove godine i od tada se nalazi u istraživačkoj misiji, pružajući naučnicima preko 75.000 fotografija.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group