Holandija pretvorila autobuske stanice u stanice za pčele

Pošto našoj planeti preti pretnja od nestanka pčela, holandska vlada se potrudila da im omogući mesta na kojima mogu da se razmnožavaju i da se hrane...

U Holandiji se nalazi 365 različitih vrsta pčela, ali polovini ovih vrsta preti istrebljenje, zbog štetnih ljudskih uticaja koji uništavaju čitavu planetu. Ono što mnogi ne znaju jeste koliko veliki značaj ovi mali leteći insekti imaju u očuvanju čitave planete. Pčele su odgovorne za 80% oprašivanja biljaka na planeti, dok drugih 20% urade drugi insekti i vetar. Jedna pčela dnevno može da opraši preko 300 miliona cvetova, što značajno utiče na razmnožavanje biljaka i njihovu rasprostranjenost. Kada bi pčele nestale, čitava planeta suočila bi se sa nestankom hrane i biljaka od kojih toliko zavisimo.

Zato je vlada Holandije odlučila da transformiše 316 autobuskih stanica u stanice za pčele. Na krovovima stanica, zasađeno je posebno sveće koje privlači pčele i koje im omogućava da se tu odmore, nahrane, pa čak i ramznožavaju.

Očekuje se da će ove stanice značajno povećati broj pčela i da će poslati poruku svetu da se ovi insekti moraju zaštititi i da opstanak planete zavisi od čitavog ekosistema, a ne samo od nas.

Foto:Bored Panda

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group