Kako bi skinuo ženu sa vrata Bosanac izgradio kuću putujuću

Nakon što mu je žena stalno kukala kako joj pogled ne valja i zahtevala nešto bolji raspored njihovog porodičnog doma, jedan slučajni inovator iz Republike Srpske odlučio je da kreira rotirajuću kuću kako bi omogućio svojoj dragoj uživanje u izlascima sunca i svemu ostalome što poželi u svakom momentu...

Kako je sedamdesetdvogodišnji Vojin Kusić ispred svoje kuće, koja privlači pažnju medija širom sveta i svakoga ko pored nje prođe, izjavio za Rojters, njemu se više smučilo od njenih konstantnih pritužbi i čestih izmena koje je pravio u rasporedu enterijera njihove porodične kuće, odlučivši da izgradi rotirajući dom koji se može okretati i pružati pogled kakav njegova žena želi.

Smeštena na plodnoj ravnici u blizini grada Srbca, kuća se okreće oko sedam metara dugačke ose dizajnirane od strane Kusića lično, sa pogledom na polja kukuruza i okolno obradivo zemljište, pri brzini koja može biti podešena u okviru želja gospođe kako bi joj se pogled panoramski premeštao sa šume na reku. Kako je Kusić izjavio, kuća može napraviti čitav krug u roku od 24 časa kada se kreće najmanjom brzinom, dok joj je za isti posao potrebno 22 sekunde prilikom najbržeg okretanja. Njegova žena nije komentarisala svoje novo rotirajuće porodično gnezdo, tako da, ukoliko opet nije zadovoljna, makar je ućutkana na pravi način.

Kusić tvrdi da je bio insprisan sprskim naučnicima Nikolom Teslom i Mihajlom Pupinom, dok je činjenica da dolazi iz siromašne porodice i da je uvek bio uskraćen za dobro obrazovanje, učinila da konstantno traga za načinima za lično kreiranje stvari koje su mu potrebne. "Ovo nije nikakva inovacija, sve što mi je bilo potrebno jesu volja i znanje, kojih sam imao sasvim dovoljno", zaključio je Kusić, dodajući da je svoju novu kuću potpuno sam izgradio.

Projekat je zahtevao šest dugih godina za kompletiranje, u koje nije uračunato vreme koje je Kusić morao provesti u bolnici zbog problema sa srcem. Konačni dizajn daleko je otporniji na zemljotrese od statičnih kuća, dok je Kusić zahtevao od doktora da mu produže život makar još godinu dana, jer samo on ima detalje projekta u svojoj glavi i niko drugi ne bi mogao da ga kompletira.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group