Novo istraživanje navodi da nas maske čine privlačnijim

Maske za lice, koje su nekada predstavljale potrebu u najzagađenijim zemljama, na infektivnim klinikama, u bolnicama i operacionim salama, po svemu sudeći nas čine privlačnijim, baš kao vinjak od Rubina pojedine žene...

Međutim, sa pojavom poslednje pandemije, histerija nošenja maski postala je normalna stvar, ali u nedavnom istraživanju, otkriveno je da neko ko nosi hiruršku masku može privući pažnju i iz jednog potpuno neočekivanog razloga.

Istraživačka studija predstavila je četrdeset muških lica ženskim učesnicima. Muškarci su bili starosti između osamnaest i trideset godina, varirajući od niske do visoke privlačnosti. Svako lice prikazano je u nekoliko stanja, polupokriveno platnenom maskom, hirurškom maskom, knjigom i potpuno otkriveno. Na skali od jedan do deset, četrdeset i tri ženska učesnika u ispitivanju upitano je da prosudi po pitanju privlačnosti svake varijacije muškog lica.

Rezultat studije zaključio je da su dame najprivučenije muškarcima onda kada su njihova lica prekrivena medicinskim maskama. Učesnice istraživanja su takođe smatrale da je muško lice takođe privlačnije ukoliko se na njemu nalazi model od tkanine, daleko više nego onda kada je bez ikakve maske.

Istraživači sa Univerziteta u Kardifu i njegove katedre za psihologiju izveli su ovu studiju tokom prošle godine, međutim, ona je uključivala samo žene koje su prosuđivale muška lica u pomenutim varijacijama, bez muškog mišljenja na istu temu. Dr Majkl Luis, koautor studije, izjavio je da je ona izvedena kako bi se istražio uticaj pandemije na ljude i njihovo mišljenje po pitanju maski za lice.

Maske, kako se ispostavilo, ublažavaju ljudsku privlačnost prema opširnom istraživanju izvedenom u Japanu 2016. godine, međutim, poslednja pandemija deluje kao da je uticala čak i na to šta nekoga čini manje ili više privlačnim, baš kao što je uticala na svaki drugi aspekt naših života.

Sudeći prema univerzitetu, potrebno je odraditi još više istraživanja kako sa ženskim, tako i muškim učesnicima, kako bi se videlo da li su ovi obrasci isti za oba pola. Do tada, maske ostaju veoma korisne ukoliko ste ostali bez svadbarskih zuba, volite da kijate i kašljete kao Krakatau bez stavljanja ruke na usta, zevate u prevozu kao šaran, ali i onda kada želite da sakrijete identitet prilikom pokušaja pljačke, između ostaloga.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group