Fun - Zanimljivosti

Ove nedelje ćete moći da vidite sve planete našeg sunčevog sistema

Vreme je za još jedan nebeski spektakl, jer će svih sedam planeta izvan Zemlje u jednom trenutku biti vidljivo.

Venera bi trebalo da bude najsjajnija planeta na nebu, ali takođe ćemo golim okom ugledati Merkur, Mars, Jupiter i Saturn - dok će Neptun i Uran biti vidljivi ako imate dvogled ili teleskop u ruci.

Što se tiče toga kada će se sve najbolje videti, Venera obećava da će pružiti zapanjujući prikaz na jutarnjem nebu - i to će činiti do kraja godine.

Merkur će takođe biti svetla planeta na jutarnjem nebu i prikazivaće se na severnoj hemisferi tokom prvih nekoliko nedelja novembra 2020.

Mars je bio prilično vidljiv na noćnom nebu od prošlog meseca, naročito je bio jasan u večernjim satima od Noći veštica. Jednostavno podignite pogled i pripazite na istaknutu, svetlo crvenkastu zvezdu, jer će ovo najverovatnije biti Mars.

Što se tiče Saturna i Jupitera, oni će takođe biti vidljivi u večernjim časovima ovog meseca. Na kraju ove nedelje možete videti Uran - koji se pojavljuje kao plavo-zelena tačka. Nešto je veći i svetliji u kasnim večernjim satima.

Neptun će takođe biti u dobrom položaju za posmatranje na večernjem nebu ovog meseca, iako će vam, kao što je prethodno pomenuto, biti potreban dobar teleskop ili dvogled da biste ga jasno videli.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group