Supermaterijal koji će mehaničke diskove učiniti većim i daleko izdržljivijim

Istraživači sa Kembridža pronašli su inovativan način koji ne samo da povećava kapacitete tradicionalnih mehaničkih hard diskova, već ih čini i daleko pouzdanijim...

Proboj u ovom polju postignut je od strane Cambridge Graphene Center odeljenja zajedno sa istraživačima Ekster Univerziteta, Indije, Švajcarske, Singapura i SAD, upotrebom grafena, često nazivanog čudesnim materijalom zbog njegovih unikatnih svojstava i karakteristika.

Istraživači su zamenili COC gornje slojeve bazirane na karbonu sa grafenom na nekoliko HDD jedinica što im je dodatno omogućulo zaštitu od mehaničkih oštećenja i korozije. Pored toga, ovaj tim je ujedinio vatrostalna svojstva grafena sa Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR) tehnologijom, kako bi omogućio sekcijama diska da podrže više podataka kada se zagreju.

"Demonstrirajući da grafen može služiti kao zaštitni sloj za konvencionalne hard diskove i da je u mogućnosti da izdrži HAMR uslove predstavlja veoma važan razultat. Ovo dalje može podstaknuti razvoj inovativnih hard diskova velike površinske gustine", izjavila je doktor Ana Ot, sa Cambridge Graphene Centre instituta, kao jedan od koautora studije.

Istraživači su takođe primetili da COC zauzima značajan deo prostora u diskovima, toliko da čak i uprkos činjenici da se gustina hardova učetvorostručila od devedesetih godina, debljina COC segmenata redukovana je sa 12,5 nm na oko 3 nm.

Bazirano na njihovim proračunima, istraživači veruju da bi se sve ovo moglo prevesti u gustine prostora na jedan terabajt po kvadratnom inču. Upotrebom grafena, zajedno sa HAMR tehnologijom tim je uspeo da pomeri ovu cifru pri faktoru od deset. U njihovom istraživanju, naučnici su bili u mogućnosti da kreiraju gustine između četiri i deset terabajta po jednom kvadratnom inču.

Istraživači su takođe na uvid stavili i nekoliko ključnih prednosti upotrebe grafenskih slojeva, jer ovaj materijal nudi bolju zaštitu od korozije i neverovatnu otpornost na trošenje, daleko veću od bilo koje današnje vrhunske opcije. Zapravo, istraživači su pronašli da jedan sloj ovog magičnog materijala redukuje koroziju za 2,5 puta.  

"Ukoliko uzmemo u obzir da je prošle godine proizvedeno oko jedna milijarda svežih terabajta u novim HDD modelima, ovi razultati naglašavaju pravac u masovnoj primeni grafena u vrhunskim tehnologijama današnjice", zaključio je profesor Andrea Ferari, direktor Cambridge Graphene Centre instituta.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group