Apple će uz izvinjenje isplatiti 30 miliona dolara zaposlenima u maloprodaji

Kompanija Apple pristala je na sporazumno rešenje i isplatu 29,9 miliona dolara zaposlenima u maloprodaji koji su bili prinuđeni da ostaju duže kako bi njihove torbe bile pregledane...

Ovaj proces nije bio plaćen i po svemu sudeći od radnika je zahtevao da ostaju nakon svojih smena kako bi ga ispoštovali. Advokati zaposlenih zahtevali su od federalnog sudije prošlog petka da odobri njihovu nagodbu, koja je došla nakon duge osmogodišnje pravne borbe.

Tužba je podignuta protiv kompanije tokom 2013. godine od strane zaposlenih, koji su tvrdili da je ova praksa brenda Apple ekvivalent kršenju zakona o radu Kalifornije, zbog neplaćanja svima koji su bili primorani danima da ostaju duže zbog pregleda njihovih torbi.

Kompanija je tvrdila kako je provera torbi veoma važan deo sigurnosnog protokola koji oni moraju izvršavati kako bi osigurali da predmeti kompanije ne budu ukradeni. Apple je otišao i korak dalje tvrdeći da, ukoliko njeni zaposleni imaju problem sa ovom politikom, oni jednostavno mogu prestati da donose torbe na posao.

Ova tužba pokriva samo radnike u pedeset i dve kalifornijske Apple prodavnice. Ovo je grupa od ukupno 14.683 radnika, od kojih će svaki dobiti po 1.286 dolara u okviru nagodbe, izjavili su advokati.

Praksa pretresa torbi definitivno deluje kao bespotrebna i koštaće kompaniju prilično, jer zdrav razum nalaže da se radnicima isplati za veći deo slobodnog vremena koje pružaju svojim poslodavcima. Pravo je iznenađenje da je u ovom slučaju bila potrebna zvanična tužba kako bi Apple to izvršio, štaviše, sama praksa pretresa po ličnim predmetima potpuno je nemoralna i neetička.

Apple će se zvanično izviniti svojim zaposlenima u maloprodaji, isplaćujući im dogovoreni novac. U međuvremenu, ova kompanija će takođe morati da smisli daleko efikasnije politike za proveru torbi svojih zaposlenih, kako zaštitili njihovo privatno i slobodno vreme.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group