Farme bitkoina grejaće snežni kanadski grad

Svi smo se već naslušali o tome da majnovanje bitkoina poseduje ogroman negativan uticaj na našu klimu, ali nedavno izvedena studija na ovu temu navodi da bi kriptovalute mogle da dodaju globalnom zagrevanju i do dva stepena Celzijusa, što je itekako zabrinulo naučnu zajednicu...

Čak je i Elon Mask suspendovao prodaje svojih Tesla automobila upotrebom bitkoina ranije ove godine zbog zabrinutosti vezanih za uticaj kriptovaluta na ekosistem naše planete. Sa druge strane, Vankuver je pronašao interesantan način kako bi poništio uticaj energetski intenzivnog poslovanja majnovanja bitkoina. Kanadski grad planira da postane prvi u svetu koji će generisati i obnavljati energiju kopanja kriptovaluta omogućujući dodatno grejanje svojih zgrada.

Kompanija Lonsdale Energy Corporation (LEC), predstavila je nagrađivani energetski program koji će ostati u vlasništvu grada i biti zadužen za hvatanje ukoštac sa ovim problemom i dekarbonizaciju energije potrebne distriktu severnog Vankuvera. Ovaj sistem kreiran je u saradnji sa kanadskim kriptovalutnim gigantom MintGreen, koji će razviti svoje Digital Boilers jedinice i ugraditi ih u energetski sistem ovog dela grada.

Digital Boilers su u mogućnosti da zadrže i iskoriste više od 96% električne energije iskorišćene za kopanje bitkoina u formi toplotne energije koja zatim može biti efikasno kanalisana u grejne sisteme zajednica i služiti u industrijskim procesima. Izvršni direktor Lonsdale Energy Corporation brenda, Karsten Veng, izjavio je: "Partnerstvo sa MintGreen u ovom projektu predstavlja veoma uzbudljivo poglavlje za nas, u kome će nastati inovativna i troškovno takmičarski projekti i utabati put ka našem cilju da podržimo ambiciozni plan namenjen redukciji štetnih gasova staklene bašte".

Savet grada Severnog Vankuvera dve godine usvojio je predlog za povećanje ciljeva smanjivanja efekata staklene bašte, kako bi do 2050. njegove emisije spale na nulti nivo, dok bi do 2040. trebalo da budu smanjene do 80%, što je ispod planiranog nivoa iz 2007. godine. Sudeći prema zvaničnicima, upotreba bitkoin grejanja onemogućiće stvaranje 20.000 tona gasova staklene bašte po jednom megavatu i njihov odlazak u atmosferu i služiće za zagrevanje sto stambenih i komercijalnih zgrada.

"Kompleksno pitanje klimatskih promena zahteva inovativne solucije, dok kompanija LEC, zajedno sa Severnim Vankuverom, trenutno staje na sam vrh i predstavlja lidera u raspolaganju resursima životne sredine", dodao je izvršni direktor kompanije MintGreen, Kolin Saliven.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group