Pedeset čudnih radnika u jednoj fabrici kompanije Volkswagen

Proizvođači automobila zapošljavaju brojne radnike kako bi mogli da funkcionišu i kako se ispostavilo, ovi radnici ne moraju uvek biti ljudi...

Jedna fabrika kompanije Volkswagen, Chattanooga, u Tenesiju, trenutno zapošljava 4.000 radnika ljudske vrste i pedeset ovaca, koje su zadužene za pomoć u njenom solarnom projektu.

Izgrađen 2013. godine, ovaj solarni park predstavlja jedno od najvećih polja sa panelima koji funkcionišu u okviru fabrike jednog proizvođača automobila u SAD. Sistem od 9,5 megavata omogućuje 12,5 % električne energije tokom pune fabričke proizvodnje, uz pomoć 33.600 solarnih modula rasprostranjenih na 33 hektara pokraj pogona.

Solarna farma, sa druge strane, mora imati čvrsto tlo ispod sebe, tako da erozija može biti problem. Kako bi se održao dobar kvalitet zemljišta i sprečila se erozija, trava može biti od velike pomoći, ali ona takođe, zahteva i održavanje kako bi ne bi senčila panele, tako da tu ovce ulaze u čitavu priču.

Ovce tumaraju ovim zemljištem održavajući travu niskom i oslobođenom korova, a kako se ispostavilo, ove životinje rade bolji posao od tradicionalnih kosilica i mogu pristupiti biljkama na teško dostupnim mestima. Ovce tokom svoje prehrane dodatno đubre travu u polju i pospešuju njen rast, što je idealan sistem koji izvanredno funkcioniše.

Kako bi ovce bile bezbendne, nemački brend zaposlio je i nekoliko spašenih magaraca stražara, koji ih upozoravaju na bilo koje opasnosti divljeg sveta. Kako zvaničnici kompanije Volkswagen ističu, veoma je važno da samo ovce budu upošljene u ovoj ulozi, jer koze, koje su takođe predložene za isti posao, imaju neobuzdanu ćud, vole da skaču na solarne panele i žvaću njihove žice.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group