Dubai stvara kišne oblake kako bi spustio nesnosne temperature

Dubai je uspeo da kreira kišu veštačkim putem kako bi se borio sa sverastućim temperaturama na svojim ulicama...

Ujedinjeni Arapski Emirati poseduju prosečni nivo padavina od svega deset centimetara godišnje, dok se u ovoj zemlji često temperature mogu popeti i do pedeset stepeni Celzijusa, stoga je njena čudesna prestonica kreirala tehnologiju koja će joj pomoći da prebrodi ove probleme. Nedavno je objavljen podatak da je UAE startovao projekat koji koristi dronove radi kontrolisanja vremena, a sudeći prema poslednjim fotografijama, ovaj sistem je potpuno funkcionalan.

Arapska država je uložila preko petnaest miliona dolara u projekte stvaranja kišnih padavina, a iza ovog poslednjeg nalazi Univerzitet u Ridingu, koji je dobio novac kako bi kreirao dronove za stimulaciju oblaka. Inovativni dronivi ispunjavaju oblake električnim nabojem, koji prema izveštajima ovim putem stvaraju kišne padavine. Sudeći prema nučnicima koji stoje iza ovog projekta, ova struja je dovoljna kako bi kreirala kapljice i naterala ih da padnu na površinu.

Tehnika za stvaranje kiše primenjena je na brojnim mestima i ne uključuje upotrebu hemikalija. Dubai je prvi na listi gradova koji je isprobao ovaj sistem, omogućivši osveženje na svojim ulicama u vidu teških kišnih padavina. Drugi delovi UAE su prijavili padavine prošle nedelje takođe, dok se prosečne temperature u Dubaiju tokom ovog perioda godine kreću oko četrdeset i jednog stepena, a njih istovremeno prate nulte količine padavina.

Nekoliko snimaka podeljeno je putem zvaničnog instagram profila meteorološke službe Ujedinjenih Arapskih Emirata kako bi bio demonstriran uspeh dronova, ali je istovremeno potpuno nemoguće na prvu loptu zaključiti da se ovde zapravo radi o Dubaiju. Dronovi su radili toliko dobro da je izdat žuti meteo alarm u pojedinim delovima zemlje. Tokom sledećih par dana padavine su se nastavile širom UAE i kako je Nacionalni meteorološki zavod ove zemlje naglasio, one su direktno izazvane električnim nabojima koje su ispuštali dronovi.

Sa teškim padavinama koje su uspele da stvore, vlasti su upozorile vozače na klizave puteve i opreznu vožnju, a pored jake kiše najavljeni su i blagi vetrovi. Čitav projekat se zasniva na rashlađivanju ove bliskoistočne zemlje koja gori pri visokim temeraturama, ali je zbog velikog uspeha stvaranja kišnih oblaka nastala i zabrinutost da je UAE preterala sa naproima prilikom izazivanja padavina, kreirajući čak i poplave u pojedinim delovima.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group