Lifestyle - Putovanja

Slovenija - zemlja avanture i provoda

Slovenija je neverovatna zemlja koja nudi gradove bogate izuzetnom arhitekturom, uživanje pored Jadranskog mora i prelepa planinska i zimska odmarališta...

Slovenija se nalazi ispod Austrije i iznad Hrvatske i nudi velika prirodna prostranstva koja će se svideti svim ljubiteljima prirode. Velike šume i visoke planine omogućiće svakom prirodnjaku odličnu priliku za šetnju, trčanje, vožnju bicikla ili planinarenje.

Glavni grad Slovenije je Ljubljana i to je sjajna destinacija za sve one koji vole umetnost, arhitekturu, butike i hranu. Ljubljana vam takođe pruža i priliku da naučite nešto o slovenskoj istoriji, pa je ovaj grad mesto koje obavezno morate posetiti ako se nađete u ovoj zemlji.

Kao i većina evropskih država i Slovenija nudi različite vrsta transporta koji vam mogu pomoći da bolje istražite ovu prelepu zemlju. Vozovi, iznajmljeni automobili i autobusi su najbolji način da za kratko vreme upoznate Sloveniju. Ako hoćete da obilazite veće gradove ove zemlje, onda vam savetujemo da koristite voz, jer je železnička mreža jako dobra i za kratko vreme će vas prebaciti iz jednog grada u drugi.  Ako želite da istražujete seoske krajeve i okolnu prirodu koja okružuje gradove, onda možete iznajmiti automobil. Još jedna opcija trasporta je biciklo. Ako volite dužu vožnju, onda je biciklo sjajna stvar za vas. Iznajmljivanje vas neće mnogo koštati, a sa njim ćete moći da idete bukvalno svuda.

Slovenija je sjajna destinacija za ljubitelje svih godišnjih doba. Hladnija i snežna klima dominira u viskom planiskom predelu koji vam pruža mogućnost da uživate u omiljenim zimskih sportovima. Ako ste ljubitelj toplije, mediteranske klime, onda je Jadranska obala mesto za vas. Ako posetite Sloveniju sa željom da obiđete čitavu zemlju, onda je leto najbolje godišnje doba za posetu. Temperature su prijatne oko 30 stepeni celzijusa, pa ćete moći podjendako da uživate i u morskim, ali i planinskim lepotama.

Za kraj, moramo spomenuti hranu. Slovenija je zbog svoje geografske lokacije bila pod uticajem zemalja koje imaju najbolje kuhinje na svetu. Tu možete primetiti tragove italijanske, austrijske i mađarske kuhinje. Verujte nam na reč da vas slovenska hrana neće ostaviti ravnodušnim.

Najstariji osnovni elementi ishrane Slovenaca su jela od testa i kaše. Poznati su hlepčići za praznične prilike koji se i danas prave u obliku pletenih veknica ili venčića, kao i štruklji koji se pripremaju na 70 različitih načina. Primorski region čuven je po karakterističnim crvenim i punim belim vinima, a iz posavskog regiona potiče slovenački specijalitet „cviček“ koji obavezno morate probati.

Zanimljivosti: Da li ste znali da Slovenija ima preko 10.000 pećina od kojih se većina nalazi u Postojni?

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group