Bivši engleski fudbaler prodaje Maradonin dres iz meča u kome je radila 'Božija ruka'

Bivši engleski internacionalac koji je zamenio dreseve sa Dijegom Maradonom nakon četvrtfinalne utakmice Svetskog šampionata 1986. godine, odlučio je da proda njegov dres i očekuje da će dostići oko četiri miliona funti na aukciji...

Stiv Hodž zamenio je dres sa argentinskom legendom na Asteka stadionu u Meksiku, nakon što je izbacio ekipu ser Bobija Robsona postižući dva gola, od kojih je jedan zabeležen poznatom ’Božijom rukom’.

Tokom akcije koja je prethodila čuvenom golu ’Božija ruka’, Hodž je sticajem nesrećnih okolnosti dodao loptu Maradoni, ali nakon poslednjeg zvižduka, on je odlučio da zapita argentinsku desetku da zamene dreseve uprkos kontraverzi koja je okruživala ispadanje Engleske.

Hodž, koji je dvadeset i četiri puta igrao za svoju reprezentaciju, podsećao se susreta sa Maradonom u intervjuu datom za FIFU: „Mislio sam da neću više biti ovde. Pokušao sam i dobio sam dres“, izjavio je bivši reprezentativac. „Rukovao sam se sa Maradonom koji je bio okružen svojim timskim kolegama. Tako da sam pomislio, ’nema poente, jednostavno batali’“.

Međutim, kada je razgovarao sa medijima, Hodž je dobio drugu šansu za susret sa Maradonom: „Nakon intervjua, krenuo sam u tunel, iza gola, uputivši se u svlačionicu. Dok sam išao dole, Maradona je šetao sa svoja dva sagrača - pogledao sam ga u oči, povukao svoj dres prstima i pitao da li postoji šansa da se zamenimo. On je jednostavno prišao, izgovorio kratku molitvu i zamenio dres sa mnom. To je bilo to. Bilo je baš jednostavno“.

Decembra 2020. godine, Hodž je izjavio za BBC da se tokom nekoliko neprijatnih nedelja borio sa ljudima koji su mu slali neželjene ponude od kada je legendarna zvezda svetskog fudbala preminula u šezdesetoj godini. Jedan američki ekspert za sportske memorabilije procenio je ovaj dres jednom prilikom na dva miliona dolara, ali je bivši igrač sredine terena Notingem Foresta, Aston Vile i Lidsa insistirao da dres nije na prodaju, makar do danas nije bio.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group