Fudbalska lopta koja se nikada ne mora pumpati

Japanska dizajnerska firma Nendo dizajnirala je modularnu fudbalsku loptu koja se sastoji od 54 međusobno povezana elementa i koja ima za cilj da bude trajnija i izdžljivija od drugih lopti.

Projekat je razvijen za japansku kompaniju sportske opreme, Molten, sa ciljem da smanji troškove kreiranja lopti koje lako pucaju i koje se izduvavaju. Nendo je inspiraciju crpeo iz tkanih japanskih kuglica od bambusa kako bi stvorio strukturu lopte, sastavljajući tri vrste mekog, recikliranog polipropilena i elastomerne sintetičke smole kako bi stvorio izdržljivu, ali elastičnu sferu.

Lopta se „naduvava“ unutrašnjim vazdušnim pritiskom stvorenim međusobno povezanim delovima, koji održava njihovu strukturu čak i ako je neki deo lopte oštećen u upotrebi. Tada igrači mogu pojedinačno da zamene ove delove, što povećava ekonomsku efikasnost opreme i produžava njen dugoročni vek trajanja. Komadi se isporučuju rastavljeni i mogu se sastaviti, a ovo takođe omogućava i lakši transport same lopte, kada su putovanja u pitanju.

Nije otkriveno kada će se ova lopta naći u prodaji, ali nam ajsno poakzuje da budućnsot polako dolazi i us vet fudbala.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group