Gospodin i kad gubi - Novak Đoković

Iako retko gubi u poslednje vreme, Novak Đoković je pokazao pravi sportski duh i poštovanje prema rivalu...

Kada se sastanu teniseri iz „velike četvorke“, svaki meč sa sobom nosi posebnu težinu i draž. Nakon neverovatnih devet uzastopnih pobeda nad Endi Marejem, Novak Đoković je poražen u finalu Mastersa u Montrealu. Novakov neverovatni niz, traje gotovo dve godine, još od finala Vimbldona 2013. godine. Iako je u pitanju jedan od Đokovićevih najboljih prijatelja i  igrač top klase, to nije promenilo odnos snaga na terenu. Sve do sinoć...

Treba istaći da je Marej zasluženo došao do trijumfa, pokazujući neuporedivo veću želju da stigne do titule i prekida neprijatnog niza. Drugi nosilac na turniru, samouvereno je ušao u meč, bez prevelikog respekta prema protivniku sa druge strane mreže. Novak večeras nije imao odgovor na agresivnu igru Škota, kako na mreži, tako i u polju.

Krajnji rezultat - Novak Đoković - Endi Marej 4:6, 6:4, 3:6, možda i ne dočarava na najbolji način veliku borbu koja je vođena u većem delu teniskog spektakla. Iako poražen, Novak je pružio ogroman otpor protivniku, boreći se za svaku loptu do samog kraja.

Endi je ušao u finale znatno odmorniji i svežiji, imajući u vidu nešto lakši žreb i protivnike koje je imao na putu do finala. Opredeljujući se za agresivnu napadačku igru, Marej je uspavao da neutrališe sve Đokovićeve napade i da brzo rešava poene na svoj servis. Jedan od detalja, koji je možda i presudno uticao na rezultat meča, jeste taj da je Novak ušao u meč delimično povređen. Tražeći pomoć lekara tokom meča, za sanaciju povređenog lakta, Đoković je pokušavao da što manje oseti negativne posledice neugodne povrede. Takođe, nešto nervozniji Novak, ušao je par puta u raspravu sa glavnim sudijom meča, oko nekih spornih odluka.

Velika borba Srbina je viđena u odlučujućem trećem setu, nakon izjednačena prva dva seta. Pri rezultatu 1:3 za Mareja, viđena je borba kakva se retko viđa na teniskim terenima. Novak, uprkos velikom trudu i zalaganju, nije uspeo da iskoristi čak šest brejk lopti i uhvati priključak za nastavak meča. Nagrada od 685.200 američkih dolara i 1000 ATP poena, otišla je sasvim zasluženo u ruke nepredvidivog Škota. Koliko je Novak zapravo dominantan ove godine u svetu tenisa, govori podatak da mu je ovo tek treći poraz! Marej je treći igrač koji je uspeo da savlada odličnog srpskog tenisera, posle Federera u Dubaiju i Stanislava Vavrinke u finalu Rolan Garosa.

Interesantno, Endi Marej ove godine nije izgubio meč, kada bi prvi set pripao njemu, uz neverovatan niz od 48 pobeda!

Važna pobeda za samopuozdanje mladog Škota, pred jedan od važnijih turnira sezone - američki US Open. Novak Đoković, nakon poraza, ima odnos pobeda i poraza sa Marejem 19-9, od čega 16-7 na betonu. Ovom pobedom, Endi je došao do svoje 36. titule u karijeri, čime je stao rame uz rame sa aktulenim velikanima belog sporta. Novaku ostaje da što pre zaboravi ovaj poraz i iskoristi vreme da se spremi za US Open, gde će pokušati da dođe do još jednog trofeja u nizu. Na kraju, sportski je čestitao svom prijatelju i istakao zaslužen trijumf.

K.Č.

 

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group