Hamilton jedanaestom pobedom do titule F1 šampionata

Kao i mnogo puta do sada tokom sezone, Sebastijan Fetel bio je primoran da održava drugo mesto iza Luisa Hamiltona u Abu Dabiju...

Finalna ovogodišnja trka donela je britanskom vozaču jedanaestu pobedu u bolidu ekipe Mercedes, zajedno sa spokojnom vožnjom zaduženom za savršeno reflektovanje njegovog neverovatnog pohoda do pete titule.

Jak od samog početka trke, na kojoj je zaslužio svoju 11. pol poziciju nakon subotnjih kvalifikacija, Hamilton je iskoristio prednosti ranog prelaska na super mekane gume nakon što je virtuelno sigurnosno vozilo bilo aktivno i Kimi Raikonen izvučen tokom sedmog kruga u finalnoj trci za italijansku ekipu Ferrari, preuzimajući vođstvo i ostvarajući 83. pobedu u svojoj karijeri.

Pored njega, Fetel je takođe imao usamljenu trku do drugog mesta, nakon što se otarasio Hamiltonovog timskog kolege Valerija Botasa na njenoj sredini, dok ga je do kraja pratio par iz ekipe Red Bull, Maks Ferštapen i Danijel Rikardo. Australijanac nije bio u mogućnosti da se domogne podijuma, koliko god da je to želeo u svojoj stotoj,  finalnoj trci za ovaj tim, pre prelaska u Renault. Botas je kroz cilj prošao kao peti.

Karlos Sainc, u svojoj poslednjoj trci za Renault, pre prelaska u McLaren, uživao je u jakoj vožnji do šestog mesta pomogavši trenutnoj ekipi da zauzme četvrto mesto u poretku konstruktora, a njegov timski kolega Niko Hulkenber prošao je daleko gore, bočno se dodirnuvši točkovima sa Romaniom Grosjeanom u prvom krugu, nakon čega je završio u kovitlacu, zakucan u bankini, iako na svu sreću, nije pretrpeo bilo kakve fizičke posledice.

Mlađani Čarls Lekler završio je sedmi u svojoj finalnoj trci za ekipu Sauber, pre prelaska u Ferrari sledeće sezone, ispred Serđa Pereza u Sauber bolidu i Grosjeanovog Hass modela na devetom, vozača koji je uspeo da nastavi trku posle nemilog događaja u prvom krugu.

Kevin Magnusen stigao je kao deseti uništivši sve šanse Fernandu Alonsu da osvoji poene u svojoj poslednjoj trci pre penzionisanja. Vozač ekipe Mclaren imao je nekoliko kontraverznih tehnika u krivinama i poslednjem delu trke, dobijajući pet kaznenih sekundi zbog svojih problema, na kraju završivši na jedanaestom mestu u svojoj 311. trci.

U međuvremenu, pored Raikonena, Estebana Okona, Piera Gaslija i Markusa Eriksona, svi vozači su morali da se povuku sa trke zbog tehničkih poteškoća.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group