Najžešći navijači u Srbiji

Fudbalski navijači često prelaze granice u nastojanju da se dokažu na navijačkoj sceni...

Iako Srbija nije velika zemlja, ona ima izrazito jaku navijačku scenu, na kojoj mogu da joj pozavide i znatno moćnije i finansijski jače države i klubovi. Ljubav prema klubu nema cenu, a navijači u Srbiji su na lošem glasu u poslednjih 25 godina. Svojim koreografijama, bakljadama i pesmama izazivaju poštovanje svih ljubitelja fudbala.

Predstavljamo vam listu najpoznatijih i brutalnijih navijačkih grupa u Srbiji. Njihov dom su navijačke tribine a razmirice rešavaju tučama, kako sa drugim grupama, tako i sa policijom. Brojni huligani, širom Evrope, slažu se da je ceo Balkan jedno veliko „bure baruta“, kada je u pitanju navijački svet.

Ovom listom ne želimo da popularišemo nasilje na sposrtskim manifestacijama, niti da uvredimo neku grupu, već jednostavno da približimo javnosti njihova dela.

Meraklije

Meraklije spadaju u jedno od nastarijih navijačkih grupa u Srbiji, koja godinama ponosno „čuva obraz“ juga Srbije. Spadaju u red brojnijih navijačkih grupa u Srbiji, koji strastveno podržavaju klub na stadionu „Čair“. Grupa je osnovana u septembru 1989. godine, neposredno pred gostovanje Crvene zvezde. Predloga za ime je bilo zaista puno (Meraklije, Vojvode, Gvozdeni puk...), ali je izabrano ime koje na najbolji način opisuje stanovnike juga Srbije, kao osobe koje vole i uživaju u životu. Grupa se istakla sa nekoliko velikih tuča, uglavnom sa navijačima iz Beograda i Novog Sada. Grupa je u odličnim odnosima sa Varvarima (Podgorica) i Marincima (Subotica).

Kako je klub postepeno slabio i na kraju ispao iz lige, tako su i navijači polako gubili na uticaju. Međutim, u poslednje vreme, stvari polako dolaze na svoje mesto. Klub se stabilizovao a „čair“ je dobio nove tribine, modernog izgleda. meraklije ponovo dominiraju na južnoj tribini, sa prelepim koreografijama i zapaljivom atmosferom.

Taurunum Boys

Tvrdo jezgro navjača fudbalskog kluba Zemun, spada u red najbolje organizovanih navijača u Srbiji. Navijači nisu okrenuli leđa klubu, čak ni kada je dugo godina tavorio po nižim ligama. Iako ih nema mnogo, ovo je jedna od najboljih navijačkih grupa danas. Prva organizovana grupa koja je podržavala klub iz Zemuna, na stadionu se pojavila 1986. godine. Međutim, zvanično ujedinjenje više manjih grupa se desilo 1987. godine, a za naziv grupe je uzet latinski naziv grada Zemuna - Taurunum. Moto grupe je - jedan grad, jedan klub, samo Zemun. Mlađe generacije navijača su uspešno izdigle navijačko jezgro na znatno viši nivo.

Najveći navijački okršaji su sa navijačima Vojvodine (Firma 1989) i OFK Beograda (Blue Union), pridržavajući se navijačkih kodeksa koji nikad ne prelaze granicu života. Ipak, treba istaći da se navijači Zemuna, pored prelepih koreografija i atmosfere, zalažu za bratstvo na tribini i međusobno pomaganje u nevolji. Grupa aktivno podržava fudbalsku reprezentaciju Srbije i na pravi način prezentuje svete zelene i plave boje. Taurunum Boysi su u odličnim odnosima sa navijačima Radničkog iz Kragujevca (Đavoli).

Firma 1989

Zakleti protivnici „blizanaca“ iz Beograda, navijači Vojvodine već godinama predstavljaju trn u oku drugim navijačkim grupama u Srbiji. Grupa je osnovana 1989. godine, što su bile i zlatne godine kluba. Na utakmicama protiv Crvene zvezde i Slobode iz Tuzle, stadion je bio krcat, a vladala je prava karnevalska atmosfera. Grupa je preuzela „južnjački“ stil navijanja, sa mnoštvom barjaka, pirotehnike i zastava. Na svako gostovanja, Firma pruža značajnu podršku klubu, a posebno je ostalo upamćeno finale kupa Srbije protiv Partizana na Marakani.

Grupa oko sebe okuplja više manjih grupa, uglavnom iz Vojvodine i okoline Novog Sada. Smešteni na severnoj strani stadiona „Karađorđe“, navijači Vojvodine ljubomorno čuvaju tradiciju i obraz kluba. Danas ih smatraju trećom navijačkom grupom po snazi u Srbiji.

United Force

Grupa koja se okuplja oko fudbalskog kluba Rad, danas je možda i najbrutalnija od svih grupa. Sa jakim nacionalnim uporištem i neprijateljskim odnosima sa drugim grupama, United Forci su brzo postali strah i trepet na fudbalskim stadionima širom Srbije. Svako njihovo gostovanje je utakmica visokog rizika i nosi sa sobom posebnu opasnost. Za njih se vezuje priča da okuplja mladiće uglavnom sa Banjice, ultra nacionalno opredeljenih. Iako ih nema mnogo, manjak brojnost nadoknađuju odličnom organizacijom.

Česti sukobi sa policijom su zaštitni znak Force-a, a sredina 90-tih donosi i velike proteste protiv režima. Za njih važi da su jedina grupa u Srbiji kojoj nikad nije „pao“ barjak, što se u navijačkim okvirima posebno ceni.

Torcida/Ekstremi

Navijači kluba iz Novog pazara se okupljaju u dve veće grupe - Torcida i Esktremi. Vrlo dobro organizovana i krajnje brojna grupa, koja klub iz Novog pazara aktivno bodri kod kuće i na strani. Svako gostovanje je prilika za novo dokazivanje i tuču sa drugim grupama, a posebno je upečatljiva mržnja sa United Force-ima. Ono što grupu posebno izdvaja, jeste nacionalna tematika u toku navijanja, pa su česti sukobi i na nacionalnoj osnovi, kako većinu navijača čine Muslimani iz Sandžaka.

Na domaćem terenu je izuzetno jaka grupa i Novi Pazar važi za najteže gostovanje u navijačkim okvirima. Grad postane ratna zona, a tribine su prepune pirotehnike i prelepih koreografija.

Alkatraz/Zabranjeni

Navijači Partizana su najstarija organizovana grupa u Srbiji, organizovana još daleke 1976. godine. Po mnogo čemu su jedinstveni u Srbiji - prvi su preuzeli engleski način navijanja, iako nisu retkost ni velike koreografije, njihovi barjaci su jedinstveni a prvi su počeli i sa obradama inostranih pesama. Međutim, Grobari su se u poslednjih par godina podelili u dve veće grupe, usled neskuglasica oko dominacije na tribini. Česte su međusobne tuče i prepucavanja na tribini. Pozadina sukoba umrljena je krvlju nekolicine navijača, što je bacilo seknu na odličnu navijačku grupu u Srbiji. Kako je košarkaški klub partizan takođe uspešan, grupa se specijalizovala i za navijanje u hali, čime su postali poznati širom Evrope.

Oko sebe okuplja više manjih grupa - Ludaci, Anti Romi, Head Hunters, Stoka Pančevo...Česti su sukobi sa navijačima Crvene zvezde a fudbalski derbi je uvek prilika da se dodatno poravnaju računi. Grupa nije pravila toliko incidenata u inostranstvu, i uglavnom ih bije loš glas na domaćem terenu u Srbiji.

Delije Sever

Najbrojnija i najbolje organizovana navijačka grupa u Srbiji su svakako Delije. Iako su osnovani 1989. godine, navijači su se i tokom 80-tih okupljali na Marakani, davajući vetar u leđa klubu iz Ljutice Bogdana. Evropa je Delije zapamtila tokom pohoda Zvezde na titulu prvaka Evrope 1991. godine, i od tada grupa spada u red najjačih i u Evropi. Smeštena na severnoj strani Marakane (stadiona Rajko Mitić), grupa je u potpunosti preuzela južnjački stil navijanja, sa mnoštvom baklji, barjaka, zastava...

Kako je klub u poslednje vreme u velikoj krizi, tako su navijači pružili još veću podršku, masovnim dolaskom na stadione širom Srbije. Delije okupljaju još neke manje grupe, koje ne zaostaju po brutalnosti - Ultra Boys, Belgrade Boys, Ultras, Brigate, Heroes, Hijene...

Posebno su upečatljivi sukobi sa Grobarima i United Force-ima, a ne zaostaju sukobi sa policijom.

Č.K.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group