Susret koji je ušao istoriju brutalnim duelima dva najtvrđa igrača na svetu

Dok su zelenom travom još uvek za loptom trčali muškarci, a ne pozeri i balerine, na terenima širom sveta odvijali su se brojni dueli koji su neretko završavali veoma ozbiljnim startovima, pa čak i tučama, kako na stadionima, tako i van njih...

Prekaljeni i poznati grubijan fudbala Vini Džons, igrao je na sredini terena za Vimbldon, dok je tada mlađani, ali podjednako srčani, Roj Kin bio na sredini svoje prve sezone u Mančester Junajtedu. Utakmica između ove dve ekipe nije upamćena kao meč prepun golova, što je bio, niti kao lep zbog mnoštva prelepih poteza, koji takođe nisu izostali, već kao strahovita borba među igračima na terenu, sa Kinom i Džonsom kao vođama zaraćenih strana na sredini i dva čoveka koja su imala najviše brutalnih startova između sebe u istoriji fudbala.

Dva kluba sastala su se u žustroj petoj rundi FA Kupa i na raskopanom terenu Selhurst Park stadiona, pre tačno dvadeset i sedam godina, a kao što se moglo i očekivati, temperamentni Kin i Vini priredili su pravu predstavu na sredini. Pojedini startovi i uletanja u telo bili su prilično surovi, sa Džonsom koji je prvi izgubio živce relativno rano u igri, kao i uvek, bacajući Kina na travu, ali je Irac jednostavno ustao kao da se ništa nije desilo i krenuo da izvodi slobodnjak koji je na ovaj način osvojio.

U prvom poluvremenu, Vini Džons je izveo karate start sa dve noge na superzvezdi mančesterske ekipe, Eriku Kantoni, koji je uspeo da održi svoju smirenost i ne uđe u konflikt sa fudbalerom Vimbldona, što je potpuno zadivljujuće, posebno kada imamo u vidu da je i francuski reprezentativac bio dobro poznat po svojim tankim živcima, dokazavši svoj temperament kung fu uletanjem u publiku godinu dana kasnije. U ovom slučaju Francuz je bio hladan kao špricer i predivnim volejom nedugo nakon toga probušio mrežu protivnika za vođstvo svog tima od tri prema nula.

Pouzdani i uvek dobri Denis Irvin takođe je postigao veoma lep gol, koji je usledio u drugom poluvremenu, nakon nekoliko dobrih poteza Pola Insa i njegovog gola postignutog devet minuta ranije. Ekipa ser Aleksa Fergusona osvojila je Premijer Ligu i FA Kup te sezone, oduvavši Čelzi četiri prema nula, sa svim golovima datim u drugom poluvremenu na Vembliju. Godinama kasnije, Džons je izjavio kako Kin nije u samom vrhu najtvrđih igrača sa kojima je delio travu i imao duele u svojoj karijeri.

„Istina je da Roj nije napravio nikakav zvuk kada sam ga žestoko remplovao, zapravo slabo se sećam ovog starta“, napisao je, "ali jedno je sigurno, on je fantastičan fudbaler i čovek koga volim i veoma cenim. Međutim, moram ga rangirati dosta ispod Bilija Vajthursta u ovom poretku i ispod Stiva Mekahona i Brajana Robsona takođe". Džons na ovoj utakmici nije poslat u svlačionicu, čemu se svi sada čude, posebno zbog toga što bi u današnje vreme dobijao crvene kartone u svakoj utakmici, kako zbog kriteriuma sudija i fudbala koji se danas igra, tako i VAR tehnologije koja pomaže da ova igra postane još veće sr**nje.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group