Da li se bliži kraj misteriji devete planete sunčevog sistema

Misteriozni svemirski objekat primećen je u spoljnom prstenu sunčevog sistema, dok sve naznake za sada govore da se može raditi o još jednoj planeti...

Postojanje devete planete godinama zbunjuje naučnike, sa astronomima koji se uporno trude da pronađu dokaze o hipotetičkoj superzemlji u našem solarnom sistemu. Profesor Majkl Roven Robinson, astronom sa Londonskog kraljevskog koledža, nedavno je pretresao podatke koji su prikupljeni infracrvenim Astronomskim satelitom davne 1983. godine.

Ovaj satelit bio je operativan tokom deset meseci i infracrvenim zracima je pretresao oko 96% našeg poznatog neba. Podaci koje je Astronomski satelit prikupio indiciraju da postoje potencijalna tri izvora za pronalaženje Planete X, kako je nazvana tokom juna, jula i septembra meseca te godine. Međutim, uprkos uzbuđenju koje okružuje novu studiju, profesor Robinson nije previše zanesen čitavom idejom.

Kako je izjavio: "Zbog lošeg kvaliteta IRAS detekcija, koje su na samim granicama istraživanja i veoma teškim delovima neba za pretresanje infracrvenim detekcijama, mogućnost da ovaj kandidat bude stvaran nije previše velika. Međutim, sa velikim interesovanjem za hipotezu o devetoj planeti, svakako je vredno proveriti da li su ove detektovane stvari sa predloženim parametrima u određenim regionima nekonzistentne sa planetarnim efemeridama".

Iako je veoma skeptičan po pitanju postojanja devete planete i ovih pronalazaka, Robinson veruje da oni mogu pomoći naučnicima u njihovim istraživanjima. Profesor tvrdi da će ova potraga navesti druge na pravac u kome bi trebalo da gledaju. Sa druge strane, ovo nije prvi put da je Planeta X pokreće polemiku u naučnim krugovima, jer je 2015. godine, druga grupa astronoma tvrdila da je pronašla skrivenu planetu koja kruži oko Sunca na dalekim obodima našeg sunčevog sistema, međutim ova grupa nije bila ujedinjena oko svog istraživanja.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group