Električna stimulacija potpomaže oporavak paralizovanih ljudi

Za mnoge pacijente totalna paraliza donjih ekstremiteta izazvana je oštećenjima kičmenog stuba, što donosi ostatak života u invalidskim kolicima...

Međutim novi tretman bi mogao osigurati da ova dijagnoza ne ostane permantentna. Čovek star 29. godina paralizovan je od struka na dole nakon nesreće koja mu se dogodila pre pet godina, a sada je ponovo prohodao zahvaljujući uređaju koji električno stimuliše nerve u njegovoj kičmi.

„Ovaj slučaj nas uči da ove mreže neurona pored povreda kičmenog stuba i dalje mogu funkcionisati nakon nastanka paralize“, izjavio je Kendal Li, neurohirurg Mayo klinike i njene laboratorije za neuralni inženjering, koji je radio na ovom revolucionarnom tretmanu.

Studija objavljena u ponedeljak od strane Nature Medicine magazina, opisuje ovaj novi sistem lečenja paralize. Za pacijenta, proces počinje sa 22 nedelje fizikalnih terapija, kako bi bilo zaključeno da on zaista ne može sam povratiti svoje motorne funkcije, kratko je naglasio naučnik. Zatim, neurohirurški tim Mayo klinike implantira elektrode u leđa pacijenta, sistemom odobrenim od strane svih zaduženih zdravstvenih ustanova i namenjenom za smanjivanje bola.

Tokom 113 rehabilitacionih sesija, raspoređenih tokom 43 nedelje, istraživači testiraju različite kombinacije električnih stimulacija i ostalih promenjivih faktora, kao što su podrška kičmenog stuba i pokušaji kretanja na pokretnoj traci. Malo po malo, čovek je uspeo da pokrene svoje noge smostalno, ali je istovremeno morao da prati njihov položaj u ogledalu jer nije posedovao bilo kakav osećaj, a treneri su mu pomagali prilikom premeštanja težine i ustajanja.

Na kraju, pacijent je uspeo da napravi 331 korak upotrebom hodalice sa točkovima napred i povremenu asistenciju fizijatara i fizioterapeuta. Ovo je ekvivalnet pređenim 101,5 metara ili nešto više od jednog fudbalskog terena. Isključivenjem elektronske stimulacije automatski pogoršava mogućnosti kretanja, što znači da je sistem gotovo sigurno postao glavni faktor mobilnosti.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group