Indijski naučnik zaražen sporama gljive zvanično je postao drugi slučaj u istoriji

Šezdesetjednogodišnji čovek postao je nakon deset godina novi zabeleženi slučaj zaraze gljivama ubicama nakon što su spore jedne vrste skočile sa biljke direktno u njegove disajne puteve...

Indijski biljni mikrolog dobio je gljivično oboljenje koje se emitovalo u vidu simptoma nalik gripu, koji je trajao mesecima. On se takođe mučio sa gutanjem tokom tri meseca, pre nego što su doktori iskoristili skener kako bi otkrili veliki apces u njegovom dušniku.

Doktori su drenirali apces i poslali primerke infekcije na laboratorijska testiranja, odakle su stigli nalazi koji indiciraju da je ovaj naučnik inficiran chondrostereum purpureum virusom. Ovo je prvi slučaj nakon više od jedne decenije da je gljiva zarazila ljudsko biće putem spora, jer ova posebna vrsta uglavnom izaziva oboljenja kod drugih biljaka.

Ova gljiva širi spore putem vazduha i na biljkama ostavlja čudan sloj metalik srebrne boje pre nego što ih postepeno unušti. Indijski naučnik je najverovatnije inficiran tokom svog istraživanja, a kao mikrolog on radi direktno sa plesni, kvascima i pečurkama.

Naučnik, koji nije imenovan u časopisu Slučajeva medicinske mikrologije, radio je sa pečurkama, gljivama i raspadajućim materijama dugi niz godina, potvrdio je doktor koji je bio zadužen za njegov slučaj. Eksperti su upozorili da ovaj drugi slučaj u istoriji otvara dosta pitanja, zbog toga što dokazuje da ovakve infekcije mogu uticati na zdrave, podjednako kao i na osobe sa oslabljenim imunim sistemom.

Ovaj novi medicinski incident alarmirao je javnost posebno zbog svojih sličnosti sa slavnom video igrom The Last of Us, koja je danas dobila osveženje prvog dela i hit seriju u HBO produkciji.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group