Kineski naučnici uspešno klonirali štene arktičkog vuka

Pekinkška genetička kompanija Sinogene Biotechnology, uspešno je klonirala prelepo štene arktičkog vuka u procesu koji je automatski proglašen revolucionarnim u naučnoj zajednici...

Ovo kloniranje stiže dvadeset i šest godina nakon ovce Doli, koja je postala prva klonirana životinja iz odraslih ćelija. Predivno štene nazvano je Maja i ona je zapravo rođena prošlog juna, ali je biotehnološka firma želela da sačeka sto dana pre nego što objavi bilo šta o njenom postojanju u slučaju da stvari krenu po zlu.

Kako bi kreirali Maju, naučnici su iskoristili ćeliju uzetu iz divlje ženke arktičkog vuka, kombinujući je sa embrionom uzgojenim u biglu. Arktički vukovi su stigli iz Kanade, dok je bigl rasa psa koja deli genetičko poreklo sa drevnim vukovima, što ih čini izvanrednom za kombinovanje.

Maja i ovca Doli su kreirane upotrebom nuklearnog prenosa somatskih ćelija, što je proces koji uključuje nukleus somatske ćelije i njegovo postavljanje u neoplođeno jaje. Ovo vodi do onog što naučnici opisuju kao kompletno reprogramiranje genetskog materijala u nukleusu i omogućuje jajetu da startuje sa podelom i konačno formira embrion.

Iako arktički vukovi ne spadaju u ugroženu vrstu, Sinogene se nada da će tokom vremena ovaj proces omogućiti da se spasu sve životinje koje se nalaze na ivici izumiranja.

Razgovarajući sa novinarima EuroNews mreže, Đao Đingpin, razvojni generalni menadžer kompanije Sinogene, izjavio je: „Najnovije štene vuka poseduje identičan genom kao i originalni vuk, ali klonirana životinja nije živela sa svojom vrstom, već sa psom. Zapravom klonirani psi i mačke imaju istovetan problem sa ranom socijalizacijom. Rano navikavanje na istu vrstu poseduje daleko veće prednosti za budući razvoj. Nastavićemo da radimo u ovom polju, dok sledeći korak može predstavljati kloniranje retkih životinja, daleko ređih od pasa i mačaka, a to će svakako biti daleko komplikovaniji proces od ovoga“.

Za sada, Maja deluje kao potpuno normalno i zdravo štene vuka. Ovca Doli je živela svega šest godina, kada je morala biti uspavana zbog plućnog tumora. Zbog njenog nedostatka socijalizacije sa drugim predstavnicima svoje vrste, Maja će provesti svoj život u zatočeništvu, ali ona naravno nije sama i ima prijatelja u vidu ženke bigla koja ju je rodila i takođe kao i svi zaposleni obožava da se igra sa njom.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group