Maradonin dres prodat na aukciji za 9,28 miliona dolara

U pedeset i prvom minutu četvrtfinala Svetskog prvenstva 1986. godine, argentinska reprezentacija startovala je novi napad protiv Engleske...

Nakon neuspelog pasa ka kaznenom prostoru, engleski igrač Stiv Hodž pokušao je da prebaci loptu nazad svom golmanu, ali je brzonoga argentinska fudbalska legenda, Dijego Armando Maradona, uspeo da preseče ovaj pas i postigne gol koji je od strane arbitara na meču registrovan kao pogodak postignut glavom.

Kako je sam Maradona priznao nakon meča, ovaj pogodak je imao malo sa njegovom glavom i nešto sa rukom Božijom. Svega četiri minuta nakon postizanja gola, Zlatni dečko je prodriblao svoj put pored četiri odbrambena igrača i golmana, kako bi potvrdio vođstvo svoje ekipe, sa nečim što je FIFA nazvala golom stoleća.

Nakon pobede nad Engleskom, Argentina je pregazila Belgiju u polufinalu i Zapadnu Nemačku u finalu, nakon čega je postala šampion sveta 1986. godine. Maradona je dobio Zlatnu loptu, kao najzaslužniji igrač svoje reprezentacije i njen kapiten.

Dres koji je Maradona nosio tokom postizanja svog gola stoleća i meča na kome je radila Božija ruka, postavljen je na aukciju od strane nikog drugog do Stiva Hodža, bivšeg engleskog reprezentativca, koji je menjao svoj dres sa Maradonom nakon utakmice.

Finalna cifra koju je ovaj dres dostigao iznosi 9,28 miliona dolara i on je prodat putem Sotheby’s onlajn aukcije, prelazeći procenjenu sumu od pet miliona gotovo za duplo, obarajući istovremeno dva Ginisova rekorda, jedan za najskuplji sportski dres prodat na aukciji i drugi za najskuplju sportsku memorabiliju prodatu na aukciji.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group