Naučnici pronašli sistem za pomoć prilikom potrage za znacima vanzemaljskog života

Dva naučnika koji rade u Breakthrough Listen udruženju koje se bavi potragom za vanzemaljskim životom, razvili su novu tehnologiju koja će pročešljati sve stare podatke generisane radio teleskopima...

Ovo istraživanje, prihvaćeno i objavljeno od strane Monthly Notices of the Royal Astronomical Society ustanove, potencijalno može dodatno proširiti granice univerzuma i olakšati proučavanja naučnicima SETI programa, stoga se autori nadaju da će se samim tim povećati i naše šanse za detektovajnem ’moćnih transmitera’ u dubokom svemiru.

„Smatram da smo već neko vreme potpuno svesni činjenice da onda kada radimo SETI osmatranja radio teleskopima, postajemo osetljivi ne samo prema ciljanoj zvezdi u centru našeg polja, već i prema čitavom komadu neba koji je veličine Meseca“, izjavio je jedan od autora studije, Majkl Geret, istraživač sa Univerziteta u Mančesteru i direktor Jodrell Bank Center for Astrophysics odeljenja.

„Ostali predmeti u ovom polju ujključuju zvezde ispred i one u pozadini u našem Mlečnom putu. Sve do nedavno, nismo znali na koji način da iskoristimo ovu činjenicu jer nismo bili u mogućnosti da procenimo tačno udaljenosti ovih zvezda“, dodao je naučnik.

Međutim, upotrebom Gaia teleskopa Evropske svemirske agencije, Geret i njegov kolega Endrju Simion, direktor Berkley SETI Research Center ustanove i glavni istraživač u Breakthrough Listen programu, bili su u mogućnosti da dobiju daleko preciznije mere za minimalna odstupanja.

Odatle, ovaj par naučnika bio je u mogućnosti da prečešlja više od četiri stotine prethodnih Breakthrough Initiative opservacija naše galaksije, otkrivši više od 140.000 kosmčkih tela koja su do tada ostala potpuno nedetektovana od strane brojnih teleskopa. Među ovim ’astrofizičkim egzoticima’ sudeći prema zvaničnom radu, nalaze se i aktivna galaktička jezgra, radio galaksije, interaktivne galaksije i galaksije čija gravitacija formira gravitaciono sočivo.

„Ispostavilo se da u kom god pravcu da uperite svoje teleskope, vidno polje uvek uključuje neke veoma interesantne kosmičke fenomene“, zaključio je Geret u intervjuu. Sada kada znamo na koji način možemo identifikovati ove nekada potpuno nevidljive egzotike, sama logika nalaže da posedujemo daleko veće šanse kako bismo jasno utvrdili potencijalne signale vanzemaljskog porekla, dok nam istovremeno ostaje da se pitamo koliko li smo samo stvari do sada prevideli.

N.Đ

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group