Ronioci u drevnom potopljenom gradu pronašli grčki ratni brod

Ronioci su otrkili retke ostatke vojnog vozila u drevnom potopljenom gradu Tonis-Heraklion, nekada najvećoj egipatskoj luci na Mediteranu, zajedno sa pogrebnim kompleksom koji naglašava prisustvo grčkih trgovaca...

Grad, koji je kontrolisao ulaz u Egipat, na samom ulazu u zapadnu granu Nila, dominirao je ovim prostorom vekovima pre samog osnivanja Aleksandrije, od strane Aleksandra Velikog u 331 godini p.n.e., sudeći prema agenciji Routers. Uništen i potopljen zajedno sa širokom površinom delte Nila, zbog nekoliko zemljotresa i plimskih talasa, Tonis-Heraklion je prvi put otkriven 2001. godine u Abu Kir zalivu, u blizini Aleksandrije, trenutno drugog najvećeg egipatskog grada.

Vojno plovilo, otrkiveno je u poslednjem istraživanju izvedenom u sradnji egipatskih i francuskih naučnika, predvođenih Evropskim institutom za podvodnu arheologiju, a potonuo je kada se slavni Amunov hram, pored kog je bio ukotvljen, srušio u drugom veku pre nove ere. Preliminarna studija predstavila je trup od dvadeset i pet metara potopljenog broda, sa veslima i velikim jedrom, kreiran na klasičan i tradicionalni način, istovremeno posedujući i pojedine karakteristike drevnih egipatksih konstrukcija.

U drugom delu grada, najnovija israživačka misija je otrkila ostatke velikog grčkog pogrebnog mesta koje datira sa samog početka četvrtog veka pre nove ere. Ministar egipatske kulture, izjavio je: "Ovo otrkiće na predivan način ilusruje prisustvo grčkih trgovaca koji su živeli u ovom gradu". On je dodao da je Grcima bilo dozvoljeno da se smeste u ovom lučkom gradu tokom vladavine kasnih faraonskih dinastija. Oni su gradili svoje strukture u blizini Amunovog hrama. One su uništene istovremeno i njhovi ostatci su pronađeni pomešani sa onim nastalim od ruševina drevnog egipatskog hrama.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group