Ruski kosmonaut koji je bio zarobljen u svemiru više od 300 dana

Jedan astronaut završio je zarobljen u svemiru više od 300 dana, nakon što su politički događaji na Zemlji drastično prolongirali njegovu misiju...

Ruski kosmonaut Sergej Krikalev proveo je dosta vremena u svemiru, skupljajući na kraju više od 800 dana na Internacionalnoj svemirskoj stanici, Svemirskoj stanici Mir, Sojuz svemirskoj letelici i svemirskom šatlu. Međutim, Krikalev nikada nije trebalo da nakupi toliko dana, ali je misija sa početka devedesetih trajala duplo duže od planiranog onemogujući mu povratak kući.

Nakon petosmesečnog izmeštanja i uzletanja sa Kosmodroma Bajkonur, ruski kosmonaut stigao je na Mir svemirsku stanicu 18.05.1991. godine, što je ujedno bio treći njegov put do stanice, ispraćen sovjetskim i britanskim naučnicima Anatolijem Artebarskim i Helen Šarman. Međutim, u sedmom mesecu misije, stvari su se potpuno zakomplikovale zbog raspada Sovjetskog Saveza, postavljajući Kazahstan u nerešenu i komplikovanu poziciju, zbog koje je on postao čovek u svemiru bez svoje države na Zemlji.

Zemlja koja ga je poslala u svemir više nije postojala na papiru, dok je Kosmodrom Bajkonur sada bio smešten u novoosnovanoj i nezavisnoj zemlji Kazahstan, gde je novac gotovo nestao iz budžeta zbog revolucije koja je bila uključena u raspad Sovjetskog Saveza.

Kako je tada Krikalev izjavio sa Mir stanice: „Najjači argument je bio ekonomski jer im ovo omogućuje da sačuvaju resurse dole na Zemlji. Oni kažu da je to teško za mene, ali nije zaista dobro za moje zdravlje. Međutim, sada je zemlja u tolikim problemima, da šansa za uštedu novca mora biti prvi prioritet“.

Misija se razvlačila toliko dugo da su njegove kolege astronauti na kraju završili i vratili se bezbedno kući, što znači da je osoblje na svemirskoj stanici ostalo potpuno nesinhronizovano. Na kraju, deset meseci nakon odlaska u svemir, Krikalev je dobio dobre vesti i konačno je pronađena zamena lokacije, kako bi počela priprema za njegov povratak.

Ovo je bez ikakve sumnje bilo neverovatno olakšanje za kosmonauta, kome je fizičko zdravlje i uticaj produženog boravka u svemiru već uzeo danak po pitanju zdravlja, sa kostima i mišićnom masom koji su atrofirali i oslabili tokom vremena. Kustos Nacionalnog vazdušnog i svemirskog i svemirske istorije, Ketlin Luis, izjavila je za Invers da je Krikalev tada daleko manje brinuo o političkim implikacijama svega što se dešava, nego o svom ličnom fizičkom zdravlju.

Ona je dodala: „On je trenirao pet meseci, ali nije trenirao za jednogodišnju misiju u svemiru“. Krikalev, koji je od tada prozvan poslednjim sovjetskim građaninom, sleteo je na Zemlju 25.03.1992. godine nakon 311 dana provedenih u svemiru.

On je nakon sletanja izjavio reporterima da je vraćanje kući veoma prijatno, uprkos gravitaciji sa kojom je suočen. Međutim, njegov teret je konačno podignut sa grudi: „Bio je to momenat. Možete ga nazvati euforijom, ali je zaista bio veoma dobar“, dodao je.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group