Spasilačka akcija u švajcarskim Alpima koja se može nazvati pravim čudom

Trenutak kada je nestali planinar pronađen zakopan ispod snega predstavlja pravo čudo u švajcarskim Alpima...

Bolničar Matje Lambert snimio je čitav poduhvat svoje ekipe, predstavljajući svetu čoveka koji u očaju maše i pokušava da privuče pažnju svojih tragača. Neimenovani planinar imao je samo jednu slobodnu ruku i moguće ga je videti kako maše ka helikopteru, koji je reflektorom bacao svetlo po planini.

Njegova glava je takođe bila otkrivena, tako da je definitivno ovaj čovek bio više nego srećan u ovoj krajnje tragičnoj situaciji. Mladić je bio na skijaškom odmoru u švajcarskom Lidairdes regionu, kada je došlo do lavine. Kada se ovaj čovek nije vratio sa svog puta na vreme, njegova porodica je automatski obavestila spasilačke službe.

Spasilačka i transportna kompanija Air Glaciers, dobila je poziv oko 17:41 nakon kog je odmah podigla helikopter sa bolničarom i dva spasioca tragača. Prvo mesto koje su tragači proverili bio je parking sa kog je ovaj momak krenuo na svoje putovanje kako bi bili sigurni da se nije vratio do svog vozila.

Međutim, kada su spasioci otkrili da ga nema nigde u okolini automobila i parkinga, oni su krenuli da lete iznad rute koju im je obezbedila njegova porodica. Na svu sreću, spasioci su bili u mogućnosti da otkriju vidljive tragove koje je ostavio, nakon što su spustili jednog tragača da ih potraži.

Tim je uspeo da primeti slobodnu ruku čoveka koji je mahao ka njima uz pomoć svetla na helikopteru koji im je pomagao tokom njihove potrage. On je izvučen iz velike gomile snežnih blokova i podignut na trideset metara nakon što je proveo više od šest sati u njima zakopan.

„Kada se našao na zemlji, tragač iz ovog regiona odmah je pronašao i krenuo da prati vidljive tragove, dok je helikopter iznad njega održavao pretragu na širokoj površini u okolnim koridorima“, stoji u zvaničnoj izjavi kompanije Air Glacier kompanije. „U tom trenutku, naš pilot je uspeo da detektuje znake života u velikoj gomili snežnih blokova jednostavnom pretragom uz pomoć reflektora u tamnoj noći. Još uvek pri svesti, iako je bio zakopan u kompaktnom snegu od vrata naniže više od šest sati, preživeli je samo glavom i jednom svojom rukom bio izvan snega, što mu je omogućilo da signalizira ka helikopteru u vreme njegovog prolaska“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group