Uspešno izvršena prva transplantacija srca svinje u čoveka

Više slika

Više slika

Dejvidu Benetu lekari su rekli prethodno da je nepodoban za transplataciju, sudeći prema Independent publikaciji, međutim, njemu je ponuđena prilika da u svoje telo stavi neljudsko srce...

Pedesetsedmogodišnji čovek iz Merilenda primljen je u bolnicu pre nekoliko nedelja nakon što je doživeo srčanu aritmiju opasnu po život, koja se može pojaviti kada naše srce ne poseduje regularne otkucaje. On je postavljen na srce-pluća bajpas mašinu kako bi ga održavala u životu. Benet je već bio podvrgnut operaciji koja je uključila ubacivanje svinjskih zalizaka, ali su lekari ubrzo shvatili da im je potrebno nešto drugo kako bi osigurali da ovaj čovek preživi.

Independent prenosi da je tim sa Maryland Medical Univerziteta primio hitni zahtev od strane Administracije za hranu i lekove, da se ovom čoveku ubaci svinjsko srce u telo. Benet je izjavio: „Sve se svelo na transplantaciju ili smrt. Želeo sam da živim. Znao sam da je ovo pucanj u mraku, ali je ujedno bio i moj poslednji izbor. Radujem se oporavku i ustajanju iz kreveta nakon istog“. Novo srce koje je ovaj čovek dobio stiglo je od standardnog domaćeg mužjaka teškog 108 kilograma.

Regenerativna medicinska kompanija Revivicor, uspela je da genetski zameni svinjski DNK kako bi uklonila tri gena koja mogu rezultirati time da Dejvidovo telo odbaci donorski organ. Revivicor je zatim dodao šest ljudskih gena u svinjski lanac kako bi osigurao da srce bude prihvaćeno. Organ je zatim transplantovan u bolnici i Dejvid je ušao u operacionu salu sedmog januara, dok nekoliko dana nakon izlaska iz iste deluje da je scre potpuno prihvaćeno od strane njegovog tela.

Dr Bartli Grifin, direktor programa za transplantaciju srca u medicinskom centru, izjavio je za The New York Times: „Ono stvara puls, pravi pritisak, to je sada njegovo srce. Ono radi i izgleda potpuno normalno. Potpuno smo oduševljeni, ali i dalje ne znamo šta nam sutra donosi. Ovo nikada do sada nije urađeno“. Poznata kao ksenotransplantacija, ova vrsta transplantacione operacije mogla bi predstavljati pravu revoluciju u ovom polju i pružiti nadu stotinama hiljada ljudi kojima je hitno potrebna transplantacija organa.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group