Vanzemaljski život u našoj galaksiji je moguć i više nego što se to ranije smatralo

U okvirima novog istraživanja, naučnici veruju da je mogućnost pronalaska života u našoj galaksiji sto puta veća nego što se to ranije smatralo...

Molekuli potrebni za razvoj života u univerzumu pronađeni su u značajnim količinama širom galaksije, što samo znači da su bazni uslovi koji su pomogli razvoju života na našoj planeti mogući i u drugim delovima Mlečnog puta. Veliki organski molekuli koji su pronađeni, opisani su kao stepenica više između jednostavnih ugljeničnih struktura i daleko kompleksijih molekula, a naučnici su ih primetili u protoplanetarnim diskovima koji okružuju novoformirane zvezde.

Nakon ovog otkrića, studije koje su sprovedene predstavile su dokaze da ovi sirovi sastojci mogu kreirati šećere, aminokiseline, pa čak i komponente ribonukleinske kiseline (RNA), ključne komponente DNK lanca. Načini i razlozi zbog kojih protoplanetarni diskovi poseduju ove molekule upoređuju se sa verovanjem da je Zemlja postala obogaćena ovim materijalima kao rezultat udara asteroida i kometa. Međutim za sada nije potpuno jasno da li svi diskovi poseduju ove molekule.

U pokušaju da saznaju koliko protoplanetarnih diskova poseduje ove vitalne molekule potrebne za kreiranje života, istraživači sa Univerziteta u Lidsu tragali su za materijom u pokušaju da identifikuju tri molekula - cijanoacetilen (HC3N), acenotrinil (CH3CN) i ciklopropeniliden (c-C3H2) - u diskovima smeštenim između 300 i 500 svetlosnih godina udaljenosti od naše planete. Četiri od pet posmatranih diskova posedovali su ove molekule.

Razgovarajući o svom otkriću, doktor Džon Ili, sa Univerziteta u Lidsu izjavio je: "Naša analiza prikazuje da su molekuli primarno smešteni u ovim unutrašnjim regionima u količinama koje su između deset i sto puta veće od onoga što su naši modeli ranije predviđali. Želeo bih da se zahvalim ljudima u ALMA centru i radiotelskopu u Čileu, koji su nam pomogli i asistirali prilikom lociranja ovih molekula po prvi put u istoriji".

Po pitanju vanzemaljskog života, istraživači su zaključili da regioni u kojima su ovi molekuli smešteni takođe predstavljaju iste one delove iz kojih dolaze asteroidi i komete, što znači da se proces koji se dogodio na Zemlji, može odigrati na bilo kojoj drugoj planeti takođe.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group