Vrhunske kompanije u polju robotike najavljuju da njihovi modeli neće biti naoružavani

Više slika

Više slika

Svet ne bi trebalo da se plaši pobune robota, makar ne još uvek, jer brojni vrhunski brendovi u polju robotike obećavaju da neće naoružavati svoje kreacije...

Na krilima razvoja tehnologije, alata nalik dronovima, senzori i komunikacione mreže sve se više prilagođavaju asistencijama u ratnim uslovima. Isto važi i za robotiku, sa armijama širom sveta koje razmatraju njihovu upotrebu u službi.

Ova ideja uveliko podiže zabrinutost po pitanju etike, ali svi ovi strahovi su potpuno potkrepljeni kada je ovogodišnji viralni snimak predstavio robota psa koji puca iz automatske puške prikačene za njegova leđa. Na kraju, brojni razvojni brendovi u polju robotike, uključujući i Boston Dynamics, počeli su da se bore protiv ove ideje, jer kako tvrde, njihova tehnologija je razvijena kako bi pomogla, a ne povredila.

U otvorenom pismu robotičkoj industriji i njenim zajednicama, Boston Dynamics, kao i kompanije Agility Robotics, ANYbotics, Clearpath Robotics, Open Robotics i Unitree, objasnile su zbog čega generalna namena robota ne bi trebalo da bude naoružana.

Ova grupa takođe ističe da je potpuno urgentno pitanje širenja ove poruke svetom, posebno zbog ’malog’ broja ljudi koji je objavio svoje napore uložene u naoružavanje komercijalno dostupnih robota. Oni takođe nastoje da zabrane upotrebe njihovih robota i softvera za podršku u okviru kreiranja naoružanja, tako da će uskoro i kupci imati klauzulu koja će onemogućiti da se takve stvari dešavaju u budućnosti.

Radije nego da budu upotrebljavani za povređivanje drugih, kompanija Boston Dynamics ističe da će njena robotička tehnologija biti namenjena stvaranju alata za spašavanje života i odgovor na katastrofe bilo koje vrste.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group