Stvari koje nikako ne smete raditi u Japanu

Ako želite da posetite Japan, onda nije loše da znate ove stvari...

Japan je prelepa zemlja koja vam nudi različitu kulturu i priliku da upoznate potpuno nove ljude. Poslednjih nekoliko godina, Japan je postao jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, pa smo zbog toga odlučili da vam skrenemo pažnju na stvari koje tamo nikako ne smete raditi.

Život u Japanu je dosta drugačiji od našeg i Japanci se dosta razlikuju od Srba, pa ako želite da se uklopite i ako želite da ostavite dobar utisak, onda pročitajte ove savete.

1. Nikada ne jedite u pokretu

Zbog brzog života, mnogi od nas su navikli da hodaju i da jedu. U Japanu, to se smatra nekulturnim ponašanjem i savetujemo vam da to ne radite. Ako ste gladni i ako hranu želite da pojedete napolju, onda to uradite na nekoj klupi ili u mestu, samo nemojte hodati.

2. Ne igrajte se štapićima za jelo

Štapići za jelo su simbol i zaštitni znak Azijske kulture, i zbog toga nemojte da se sa njima igrate i šalite. Nikada ne zabadajte štapiće u pirinač, jer tako simoblizujete sahranu i takođe nikada nemojte da lomite ili da grizete štapiće jer je to uvredljivo ponašanje.

3. Ne ostavjljajte bakšiš

Japanci veruju da je cena na jelovniku dovoljna i da bakšiš samo može dovesti do konflikta i bezpotrebnog ocenjivanja među radnicima. Zbog  toga nikada ne ostavljajte bakšiš kada ste u restoranu, kafiću ili prodavnici.

4. Ne pričajte preko telefona u javnom prevozu

Možda je ovo svakodnevni primer kod nas, ali u Japanu se ovo smatra nekulturnim ponašanjem.

5. Pazite kako uzimate vizit karte

Verovatno svaki put kada dobijete vizit kartu, ona završi u vašem zadnjem džepu ili u nekom skrivenom džepu sakoa. Ako to uradite u Japanu, duboko ćete uvrediti svakog ko vam je tu vizit kartu dao. Japanci smatraju da je vizit karta produžetak njih samih, i zbog toga prema vizit karti treba da imate poštovanja. Uvek je uzimajte sa obe ruke, obavezno je dobro počitajte i nikada je ne presavijajte.

6. Ne brišite nos u javnosti

Ako imate problem sa nosem koji curi, onda jednostavno nastavite da kijate ili otrčite u neki toalet ili skriveno mesto. Ako to uradite u javnosti, svi će vas gledati kao nekulturnog i zaraznog stranca.

7. Obavezno se izujte

Izuvanje je obavezno u svim Japanskim domovima, pa ako posećujete nekog, nemojte zaboraviti da izujete vašu obuću.

8. Ne prelazite ulicu na crveno

Kod nas je normalno da svako prelazi ulicu na crveno kada nema saobraćaja. U Japanu ćete tako delovati kao nekulturni stranac koji je opasnost za sebe, ali i za druge.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group