Grafičke karte postalju skuplje u 2021. godini

Prema izveštajima, tekući trgovinski rat između Amerike i Kine učiniće da grafičke kartice i matične ploče budu još skuplje...

Uprkos tome što je PC hardver već bio na vrhu sa cenama, zbog ograničene ponude i rastućeg tržišta preprodaje, izveštaji napominju da će PC komponente, naročito grafičke karte, biti skuplje u Novoj godini.

2018. godine, predsednik Donald Trump pokrenuo je trgovinski rat između Amerike i Kine stavljanjem carina na više od 360 milijardi američkih dolara kineske robe. Drastična mera primorala je hiljade kompanija da se zalažu za privremena odricanja koja su ih isključivala iz nameta do 2021. godine.

Sa odricanjima koja su sada ukinuta, brendovi hardvera za računare koji proizvode grafičke kartice i matične ploče poput ASUS-a, NVIDIA-e, AMD-a i MSI-a povećavaće svoje cene kako bi se prilagodile tarifama.

Izveštaji napominju da su veoma tražene grafičke kartice već poskupele za 7,5 , pa čak i do 25 odsto, a ASUS RTKSX 3090 grafika, skočila je sa cene od  1799 na 1979 dolara. Iako će na većinu kompanija za hardver za računare uticati carine, ASUS je jedini brend  koji je izdao zvanično saopštenje u vezi sa rastom cena.

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group