Čudni i neobjašnjivi radio talasi iz centra naše galaksije

Astronomi su uhvatili čudan radio signal koji dolazi iz našeg galaktičkog centra i za sada nemaju bilo kakvu ideju o njegovom poreklu...

Naučnici koji su otkrili signal poseduju razne teorije i nagađaju o njegovom izvoru, ali su ih odbacili veoma brzo zbog toga što su radio talasi koji su stigli do nas nešto što do sada nikada nije bilo viđeno. Signal koji je dobio ime ASKAP J173608.2-321635, nestao je, vratio se, ojačao i odjednom počeo da slabi naizgled nasumično, ostavljajući istraživače potpuno zbunjene tokom potrage za objašnjenjima.

"Ovaj fenomen je unikatan po prirodi jer je nastao nevidljiv, postao svetao, počeo da se gubi i zatim se ponovio", izjavio je jedan od autora i istraživač Sidnejskog Instituta za Astronomiju, Tara Marfi. "Ovakvo ponašanje je potpuno neverovatno i izvanredno."

Tim istraživača sa Sidnejskog Univerziteta uhvatio je ove radio talase upotrebom Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP) radio teleskopa, dok su oni u startu podsećali donekle na signale pulsara brze rotacije. Zatim su ovi signali stali i nisu se pojavljivali sledećih nekoliko nedelja.

"Na svu sreću, signal se vratio, ali smo mi zaključili da je ponašanje njegovog izvora dramatično drugačije", dodala je Marfijeva. "Izvor je nestao u jednom danu, iako je trajao nedeljama tokom naših prethodnih opservacija."

Za sada, naučnici i dalje nemaju nikakvu ideju o onome što proučavaju, ali im predstojeća posmatranja mogu pomoći da proniknu u poreklo i značenje ovih signala.

"Najčudnija karakteristika novog signala jeste to što je on visoko polarizovan", dodao je vodeći autor i student doktorskih studija na Univerzitetu u Sidneju, Zieng Vang. "Ovo znači da signali dolaze sa visokim oscilacijama u samo jednom pravcu, ali taj pravac rotira tokom vremena."

Ovakve čudne stvari su navele naučnike da poveruju kako su pokupili neku vrstu još uvek neidentifikovanog nebeskog tela koje se nalazi u centru Mlečnog puta, ali sve dok ne budu bolje proučili i pročitali ovaj misteriozni signal, ostaje im samo da se pitaju šta bi on tačno mogao biti.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group