Da li je veganska ishrana zaista zdrava za naše pse?

Veganska hrana potencijalno može biti zdravija i manje opasna za pse od mesne dijete, sudeći prema novom istraživanju koje je anketiralo vlasnike pasa i proučavalo zdravstvene kartone njihovih ljubimaca...

Studija je tragala za povezanošću psećih dijeta i zdravstvenih rezultata, zaključujući da je nutritivno zdrava veganska hrana povezana sa boljim sveukupnim zdravljem pasa.

Studija koja će itekako pokrenuti mnoge debate, objavljena je u žurnalu Plos One, izstraživala je efekte veganske, mesne i tradicionalne pseće hrane i njihove uticaje na zdravlje pasa. Od 2.536 učesnika, 13% je predstavljalo pse na veganskoj dijeti, dok su tradicionalno hranjeni i oni na sirovom mesu predstavljali 54 i 33% pasa uključenih u istraživanje.

Podaci prikupljani vezano za zdravlje pasa uključuju broj poseta veterinarskoj klinici, lekove i preparate koje konzumiraju i poznate zdravstvene poremećaje jedinki. Istraživači su zatim izveli statističku analizu rezultata ankete. Ono što su na kraju zaključili, predstavlja da psi koji se hrane na tradiconalan način, psećom obrađenom mesnom hranom, poseduju lošije zdravlje u poređenju sa psima u veganskoj i mesnoj kategoriji.

Sirovo meso je zapravo bilo daleko zdravije za pse od veganske dijete, ali istraživači veruju da postoji nekoliko faktora koji doprinose ovom rezultatu zbog kojih zaključak da je ovo najzdravija opcija može biti netačan. Razlozi za ovo su: psi na mesnim dijetama bili su znatno mlađi u poređenju sa onima na veganskoj ishrani, tako da su samim tim daleko boljeg zdravlja. Psi koji se hrane sirovim mesom takođe su daleko manje odlazili kod veterinara, što može biti indikator boljeg zdravlja ili zdravstvenih problema koji nisu detektovani.

Klimatske promene, okruženje i dobrobit životinja koje se koriste za pravljenje pseće hrane povećavaju interesovanje za ishranu pasa na veganski način u poslednjih nekoliko godina. Pošto su rezultati ove studije korelacioni, jasnu vezu između veganske dijete i boljeg zdravlja nije moguće sa sigurnošću povući, ali je moguće da robustna veganska dijeta može imati pojedine zdravstvene prednosti.

„Prema tome, kada razmatrate zdravstvene ishode u korelaciji sa opasnostima koje donosi ishrana, objedinjeni dokazi iz naše studije i drugih u ovoj oblasti, ukazuju na to da su najzdraviji i najmanje opasan izbor u ishrani za pse, među konvencijalnim sirovim mesom i veganskom ishranom, nutritivna, zdrava veganska dijeta“, zaključili su autori.

Iako je njihov zaključak to da veganska ishrana predstavlja nešto malčice zdraviji i nešto manje opasan izbor za pse, autori takođe naglašavaju da, ukoliko bilo koja ishrana za pse nastoji da bude zdrava ona mora odgovarati svrsi. „Nevezano sa sastojcima koji se koriste, dijete bi uvek trebalo da budu formulisane na način koji ih čini nutritivno kompletnim i balansiranim, bez čega se svakako može očekivati da se na kraju pojave neželjeni efekti po samo zdravlje.“

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group