Da li vas udarac u testise može ubiti?

Dobiti udarac u testice bez premca predstavlja jedan od najbolnijih osećaja na svetu, međutim, da li nas udarac u porodične dragulje zapravo može ubiti?

Kratki odgovor naučnika glasi da može i da je moguće umreti od udarca u testise, ali samo u određenim situacijama. Najraniji smrtni slučaj zabeležen u istorji, koji je zabeležio da je neko umro od povrede testisa, datira iz 1843. godine.

„U pojedinim delovima Nemačke, postoji varvarski običaj da se u slučaju svađe nekome mogu komprimovati testisi“, navodi se u slučaju. „M. Šleser, iz Peitza, povezan je sa iznenadnom smrti od ovakve vrste povrede testisa. Pacijent je pao na zemlju, nakon čega su krenuli divljački napadi i konvulzije, tokom kojih je preminuo u nekoliko minuta.“

Na nesreću, ovom izveštaju nedostaje nešto više detalja o tome na koji je način ovaj pionir smrtnih slučajeva od povrede testisa umro od svojih povreda, kao i neko jasnije objašnjenje zbog čega je gnječenje testisa vašem protivniku postao običaj u Nemačkoj. Međutim, neka skorašnja istraživanja i slučajevi pružaju balans čitavoj temi. Dobra vest je da povreda naših testisa najverovatnije neće uspeti da nas ubije.

„Eksterna genitalna trauma veoma je retka i gotovo nikada nije opasna po život, ali garantuje pravilnu procenu radi pravilnog upravljanja“, stoji u izveštaju Urološke klinije Severne Amerike, gde je dodato da povrede u ovom predelu mogu izazvati razarajuće dugorajne fizičke, psihološke i funkcionalne posledice po kvalitet života. Mehanizmi prema kojima povreda testisa može dovesti do smrti navedeni su u nekoliko drugih izveštaja.

U jednom slučaju, osamnaestogodišnjak je povredio svoje testise dok je vozio bicikl, a dva meseca nakon incidenta, on je doživeo ozbiljan bol u levo od svog skrotuma, koji je pratila visoka temperatura. Doktrori su izvestili da je tinejdžer na kraju umro od sindroma sistemskog inflamatornog odgovora, preteranog odbrambenog odgovora tela na njegovu povredu i medicinski šok.

Drugi slučaj uključuje muškarca koji je udaren u testise automobilom, što je rezultiralo njegovom smrću pre nego što je mogao da dobije pomoć u bolnici. Tokom autopsije, stručni tim je njegovu smrt povezao sa hematomom koji je prekrio čitav skrotum.

„Iako su doktori pokušali da ga ožive na odeljenju urgentnog centra, nisu uspeli da mu spasu život“, napisali su lekari u zvaničnom izveštaju objavljenom u Žurnalu medicinske toksikologije i forenzičke medicine. „Ni jedna druga povreda na telu nije bila dovoljna kako bi izazvala smrt individualno tokom ovog incidenta i sledom prirodnih okolnosti.“

„Istraživanjem skrotuma tokom autopsije, otkrivena je izuzetno teška povreda. Skrotalna trauma je bila dovoljna kako bi izazvala smrt kod pacijenta.“ Sa svetlije strane, tim je dodao da su muške genitalije veoma malo podložne povredama jer je njihova anatomska struktura mobilna. Laički rečeno, ukoliko dobijete udarac u penis ili njegove drugare, odnosno jedan od klikera, oni mogu izbeći celokupnu silinu udara okrećući se okolo kao elisa helikoptera.

Glavni mehanizam koji može učiniti da povrede testisa izazovu smrt, zapravo predstavlja nedostatak pravog tretmana. „Da, frakture testisa izazvane fizičkim udarima, koje ostanu ne tretirane u bolnicama, mogu dovesti do izumiranja tkiva“, izjavio je jedan doktor za IFLScience. „Ovo izumiranje tkiva može dovesti do nekroze i na kraju mogu dovesti do smrti.“

Kao i sa svakom drugom povredom, odlazak kod lekara ukoliko primetite da vaši simptomi ne prolaze, definitivno može sprečiti da završite kao nekolicina nesrećnih ljudi koja završila u kovčegu zbog kršenja testisa.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group