Fun - Zanimljivosti

Da li žestoki muzički pravci razvijaju afinitete prema lošoj ishrani

Najnovije istraživanje izvedeno od strane kineskih i danskih naučnika potvrdilo je da slušanje hard roka i hevi metala može imati negativan uticaj na naš izbor hrane...

Istraživači su otkrili da muzika koja pruža manje otpora, dovodi do zdravijih dijeta. Novo istraživanje objavljeno je u Appetite publikaciji prošlog meseca i uključilo je 215 multikulturalnih ispitanika od Kine do Danske. Svim učesnicima je predstavljen širok spektar opcija po pitanju obroka, do zdrave do nezdrave hrane, uparene sa različitim muzičkim pravcima.

Učesnicima su predstavljene dve verzije iste pesme, jedna je bila umirujuća, nižeg tempa i visokih skala, dok je druga bila daleko agresivnija, sa gitarama u distorziji, brzog ritma, teških bubanj linija i nižih nota. Kako se na kraju ispostavilo, ljudi koji slušaju umirujuće stvari teže ka zdravijoj hrani, a oni koji vole energičnu i agresivnu muziku uglavnom su se opredeljivalji za nešto nezdravije opcije.  

Istraživači su otrkili uzročnu vezu između zdravih zvukova i zdravog izbora hrane, zaključujući da su dosta kompleksniji zvukovi hard roka i hevi metala, kao i svih njihovih derivata, saboteri viših moždanih funkcija koje regulišu donošenje odluka. Jedan od glavnih istraživača, Deni Peng Li, dodao je: "Uglavnom, kada mislimo o hrani, mi zamišljamo ukuse, arome i naravno, njen izgled, ali zvuk je do sada, mogu slobodno reći, bio totalno zapostavljen."

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group