Hologram koji je moguće dodirnuti i osetiti

U samim počecima razvoja ove tehnologije, hologrami su smatrani 3D fotografskim snimcima koje ljudi mogu posmatrati u realnom vremenu...

Kako je vreme prolazilo i svet napredovao, sa sporim ali ipak vidljivim rezultatima, dolazimo do sadašnjosti u kojoj deluje da su naučnici otišli korak dalje kako bi kreirali hologramske prikaze nalik pravim objektima, koje možete dodirnuti i osetiti.

Istraživači sa Univerziteta u Glazgovu, kreirali su hologramski sistem koji koristi mlazeve vazduha, poznate nauci kao aeroheptika, kako bi oponašali osećaje dodira. Sudeći prema Ravinderu Dahiji, istraživaču koji je radio na ovom projektu, vazdušni mlazevi omogućuju vam da osetite prste, dlanove i zglobove. "Vremenom, ovaj sistem bi mogao biti razvijen kako bi omogućio ljudima da prilikom upoznavanja virtuelnih avatara kolega sa drugog kraja sveta zaista osete njihov stisak prilikom rukovanja. Ovo bi takođe mogao biti prvi korak ka izgradnji holodeka", izjavio je Dahija.

Ukoliko se pitate da li je za ovaj osećaj dodira hologramskih prikaza potrebna neka posebna rukavica ili bilo kakav uređaj za ruke, onda je bitno naglasiti da inovativni sistem koji vam predstavljamo ne zahteva bilo kakve kontrolere vođene rukama kako bi razvio osećaj dodira i umesto toga on stvara mlazeve vazduha koji su u mogućnosti da odgovre na pokrete vaše ruke i duvaju određenim i potrebnim snagama kako bi formirali oblike.

Radi testiranja preciznosti svog sistema, Dahija i njegov tim iskoristili su interaktivnu projekciju košarkaške lopte, koja može biti dodirnuta, kotrljana i tapkana, slično kao prilikom igranja košarke u pravom životu. "Dodirni odziv vazdušnih mlazeva iz našeg sistema, takođe je modelovan na bazi virtuelne površine košarkaške lopte, omogućujući njen okrugao oblik prilikom okretanja na vrhovima prstiju i tapkanja, kao i osećaja težine i udarca prilikom njenog vraćanja na dlan", izjavio je naučnik.

Iako je dodirno iskustvo i dalje veoma ograničeno, makar za sada, Dahija se nada da će ovaj koncept imati veliki uticaj u svetu video igara i u budućnosti u kojoj će igrači biti u mogućnosti da dodirnu predmete i udare svoje neprijatelje u realnom vremenu.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group