Fun - Zanimljivosti

Japan će početi sa ispuštanjem vode iz nuklearke u more 2023. godine

Japanska vlada zvanično je objavila da će početi sa ispuštanjem svoje radioaktivne vode iz nuklearke Fukushima Daiichi u okeane početkom 2023. godine...

Pre nešto više od jedne decenije od kada se nuklearna katastrofa dogodila, 1,25 miliona tona tretirane radioaktivne vode predstavlja derivat vodenih pumpi u sistemu za hlađenje istopljenog reaktora, koja stoji u elektrani pomešana sa kontaminiranom kišnicom i podzemnim vodama. Ova voda tretirana je upotrebom ALPS, (advanced liquid processing system) kako bi radioaktivni materijali nalik stroncijumu i cezijumu bili uklonjeni, ostavljajući za sobom samo tricijum.

Što se tiče ove tricijumske vode, ona će biti razređena na 1.500 bekerela po litri, što je ugrubo oko 1/40 od dozvoljenih koncentracija ovog radioaktivnog elementa u japanskoj pijaćoj vodi, ili 1/7 onoga što prema navodima Svetske zdravstvene organizacije prihvatljivo.

TEPCO (Tokyo Electric Power Company Holdings Inc.) procenjuje da će zadržavanje ove kontaminirane vode dostići maksimalni kapacitet u jednom momentu tokom jeseni sledeće godine, što je u zvaničnom saopštenju predstavio premijer Japana, Jošihida Suga, obraćajući se naciji vezano za situaciju. "Oslobađanje ove tretirane vode predstavlja neizbežan problem i mogućnost rasterećivanja Fokushima Daiichi nuklearne elektrane."

Internacionalna agencija za atomsku energiju, tačnije njen generalni direktor, Rafael Grosi, takođe je upućen u tok ove akcije, ističući da se ovakav potez nalazi unutar granica standardnih praksi nuklearne industrije. Iako je ispuštanje ove tretirane vode zakazano za 2023. godinu, prema procenama za kompletiranje ovog zadatka biće potrebno preko deset godina.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group